Newsroom

Newsroom

Λαγκάρντ: Οι αγορές υποτίμησαν την πιθανότητα του Brexit, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές «υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό» την πιθανότητα να επικρατήσει στο δημοψήφισμα η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν την Παρασκευή, δήλωσε την Κυριακή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

5762fdc41dc524d3108b4909 1

«Υπήρξε μια βίαια, σκληρή, άμεση μαζική κίνηση, η στερλίνα έχασε 10 τοις εκατό», επεσήμανε η Λαγκάρντ σε συζήτηση στο Aspen Ideas Festival στο Άσπεν της πολιτείας Κολοράντο.

«Δεν υπήρξε όμως πανικός και οι κεντρικοί τραπεζίτες έκαναν τη δουλειά που ήταν προετοιμασμένοι να κάνουν στο ενδεχόμενο αυτό, που ήταν να διοχετεύσουν πολλή ρευστότητα στις αγορές», τόνισε.

Η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνουν τις επόμενες μέρες οι αξιωματούχοι σε Ευρώπη και Βρετανία. Μεγάλο μέρος αυτών «θα εξαρτηθεί από τη βεβαιότητα ή την αβεβαιότητα, την προβλεψιμότητα ή την έλλειψη προβλεψιμότητας», σημείωσε και επεσήμανε πως οι ίδιοι οι αξιωματούχοι σε Βρετανία και Ευρώπη κρατούν στα χέρια τους το «κλειδί» της προβλεψιμότητας.

Σε γενικές γραμμές πάντως εκτίμησε πως αν τελικά εφαρμοστεί πράγματι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα υπάρξουν αναμφίβολα οικονομικές συνέπειες στη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη. «Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέλθουν με τον πιο συνεκτικό, συντονισμένο και ελπίζω θετικό τρόπο για να απαντήσουν στην κατάσταση», είπε. «Έχουν ενθαρρύνει πολύ έντονα, και θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις εμπλεκόμενες πλευρές, να προχωρήσουν πραγματικά με τον πιο αποδοτικό, προβλέψιμο τρόπο ώστε να μειωθεί το επίπεδο αβεβαιότητας, που από μόνο του θα καθορίσει το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουμε».