Newsroom

Newsroom

Κυπριακό: Σε κρίσιμη φάση οι συζητήσεις για το εδαφικό (BINTEO)

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν. Ξεκίνησε πριν λίγο η απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν. Στόχος της κρίσιμης συνάντησης η επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων και αποτύπωσής της σε χάρτη.

575053c21dc524ba0b8b4dc5 1

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πολίτης» της Κύπρου, η απογευματινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί θα κρίνει το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης του Μοντ Πελεράν.

Η πρωινή συζήτηση υπήρξε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική σε ότι αφορά τα τρία κριτήρια του εδαφικού, χωρίς όμως να υπάρχει κατάληξη.

Αυτή η συζήτηση θα έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων και αποτύπωσής της σε χάρτη. Πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς διαμηνύουν ότι η αποτύπωση της πιθανής συμφωνίας σε χάρτη είναι προϋπόθεση για τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής της πολυμερούς διάσκεψης. Πάντως, το πρωί δεν συζητήθηκαν ούτε περιοχές, ούτε και η ιδέα των ομοσπονδιακών πάρκων.

Αυτή τη στιγμή η κάθε πλευρά θέλει να πάρει κάτι συγκεκριμένο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μια συμφωνία στο χάρτη και ο Μουσταφά Ακιντζί την ημερομηνία της πολυμερούς. Είναι προφανές ότι το απόγευμα θα επιχειρηθεί το τελικό πάρε-δωσε σε αυτά τα δύο ζητήματα. Εκείνο πάντως που είναι σαφές είναι πως στην περίπτωση συμφωνίας απόψε σε χάρτη, αυτός δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από την πολυμερή διάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, έγκυρες πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας διαβεβαιώνουν ότι καμία διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όπως διέρρεαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί απολύτως η κυπριακή, είναι ότι στην πολυμερή διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και οι όποιες άλλες εκκρεμότητες να κλείσουν από πριν.

Αργότερα το απόγευμα και αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, θα κάνει δηλώσεις ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του Μοντ Πελεράν.

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα επικοινωνήσει και σήμερα.

Χιλιάδες ε/κ και τ/κ ενώνουν τις φωνές τους για τη λύση

Ε/κ και τ/κ ενώνουν την φωνή τους ζητώντας επανένωση σε μία μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται στη νεκρή ζώνη παρά το Λήδρα Πάλας.

Πέραν των προσδοκιών είναι η προσέλευση στην δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποίεται στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά στη νεκρή ζώνη παρά το Λήδρα Πάλας. Στην συγκέντρωση έχουν συρρεύσει χιλιάδες Κύπριοι, οι οποίου με πανό και συνθήματα διατρανώνουν την θέληση του για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Στην εκδήλωση ειρήνης συμμετέχουν μέλη 120 ε/κ και τ/κ οργανώσεων.

Η κοινή διακήρυξη.

Σύμφωνα με κοινή διακήρυξη των οργανώσεων: “Στηρίζουμε τις προσπάθειες για συμφωνημένη λύση και καλούμε τους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν σοβαρά και να καταλήξουν σε συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τους καλούμε να παραμείνουν δεσμευμένοι στο όραμα μιας επανενωμένης και ειρηνικής Κύπρου, πατρίδας όλων των παιδιών της”.

Όσον αφορά την εκδήλωση, οι οργανώσεις αναφέρουν πως “θα συναντηθούμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι στο γήπεδο της Τσεττίν Καγιά στην νεκρή ζώνη παρά το Λήδρα Πάλλας, για να τους στείλουμε ενωμένοι, χορεύοντας και τραγουδώντας, το μήνυμα ότι τους στηρίζουμε και τους ενθαρρύνουμε και ότι αναμένουμε να επιστρέψουν στην Κύπρο με καλά νέα για την υπόθεση της ειρήνης και της επανένωσης της χώρας και του λαού μας”.

Επίσης, καλούν όλους τους Κυπρίους να κινητοποιηθούν στην προοπτική της λύσης και να δηλώσουν το παρών τους σε αυτό το δικοινοτικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό συναπάντημα για να μπορέσει “να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή της λογικής, η φωνή της ειρήνης και της ελπίδας”.


Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…