Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Πάνω από 8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Ο αριθμός των κρουσμάτων διεθνώς έχει διπλασιαστεί από τη 10η Μαΐου - Λιγότεροι από 400 οι νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ

AP 20092615593689

Πάνω από 8 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως στον πλανήτη, τα μισά και πλέον εκ των οποίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ανακοινώσεις των κυβερνήσεων ως σήμερα στη 01:00 (ώρα Ελλάδας).

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 8.000.202 κρούσματα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 435.176 ανθρώπων που υπέκυψαν στην COVID-19, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ήπειρος που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού συνεχίζει να είναι η Ευρώπη με 2.417.902 κρούσματα και 188.085 θανάτους. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που υφίσταται σε απόλυτα μεγέθη το πιο σκληρό πλήγμα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (2.110.182) όσο και των θανάτων (116.081).

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχει διπλασιαστεί από τη 10η Μαΐου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που επιβεβαιώθηκαν επίσημα έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις εκτιμάται ότι δεν αποτελούν παρά κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών κάνει διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ή δεν διαθέτει δυνατότητες παρά μόνο για περιορισμένο αριθμό τεστ.

ΗΠΑ: Λιγότεροι απο 400 οι νέοι θάνατοι

Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων που οφείλονταν στον νέο κορονοϊό σε 24 ώρες στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασε τους 400 για δεύτερη συναπτή ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.

Στη χώρα καταγράφηκαν 385 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ την προηγουμένη ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 382. Πρόκειται για τους χαμηλότερους ημερήσιους απολογισμούς από τα τέλη Μαρτίου, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί αυτοί θα έχουν συνέχεια, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο τείνουν να μειώνονται μηχανικά μετά τα Σαββατοκύριακα, λόγω αναπροσαρμογών που γίνονται από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας σε απόλυτα μεγέθη, με 116.114 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19. Στη αμερικανική επικράτεια καταμετρώνται πάνω από 2,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Παρά τους συγκριτικά ενθαρρυντικούς απολογισμούς των δύο τελευταίων ημερών, το πρώτο κύμα της πανδημίας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων παραμένει πάντα στο επίπεδο των περίπου 20.000 την ημέρα. Η πανδημία μοιάζει να έχει μεταφερθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ προς μια ζώνη που εκτείνεται από τον νότο προς τη δύση.

Πάνω από δώδεκα πολιτείες καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό ισχύει ιδίως στην περίπτωση της Οκλαχόμας, όπου ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας να αψηφά εκείνους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εννοεί να ανέβει επί σκηνής για μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, το Σαββατοκύριακο.

Βραζιλία: Κοντά στους 44.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών στη Βραζιλία εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πλησίασε τους 44.000 χθες Δευτέρα, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων συνεχίζεται, παρότι η χώρα υφίσταται το δεύτερο χειρότερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν χθες ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψαν 627 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμό αρκετά μειωμένο από τον μέσο όρο των περίπου χιλίων την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας τείνουν να είναι μειωμένα τα Σαββατοκύριακα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως καταγράφηκαν περίπου 20.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το ίδιο διάστημα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 888.271.

Ενώ επισήμως ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας ανέρχεται σε 43.959, στην πραγματικότητα, τόσο ως προς τους νεκρούς όσο και ως προς τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, τα δεδομένα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης μάλλον είναι πολύ υποτιμημένα, τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας, που βασίζουν την εκτίμηση αυτή στο ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Παρότι η πανδημία μαίνεται, βραζιλιάνικες πολιτείες και πόλεις έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού της κίνησης τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της κόπωσης μερίδας του πληθυσμού και των επανειλημμένων απαιτήσεων του προέδρου της χώρας να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα. Ο αρχηγός του κράτους, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποβαθμίζει εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας· χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα».

Χθες Δευτέρα ο Μάικ Ράιαν, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καταστάσεις κρίσης, τόνισε πως η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι πολύ ανησυχητική.

Σημείωσε ότι η Βραζιλία δεν μπορεί να «αποσπαστεί» από την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς στην αμερικανική ήπειρο «υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, όπως το Μεξικό, η Χιλή και άλλες, που καταγράφουν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και συνεχίζουν να βλέπουν εξάπλωση της επιδημίας».

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 17.500 οι θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 439 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.427 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τη χώρα να ξεπερνά μακάβρια ορόσημα.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στο Μεξικό ανέρχεται σε 17.580 νεκρούς επί συνόλου 150.264 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός όσων μολύνθηκαν είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από αυτόν που ανακοινώνει επίσημα, δεδομένου ότι οι αρχές αδυνατούν να κάνουν αρκετά τεστ.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…