Newsroom

Newsroom

Κορνήλιος Καστοριάδης: "Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας"

Στις 26 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Κορνήλιου Καστοριάδη. Με αφορμή αυτή την επέτειο, οι εκδόσεις Κριτική εξέδωσαν πρόσφατα το βιβλίο της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου «Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη - "Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας"».

5a58e92c1dc52499018b4569

Ο ευσύνοπτος τόμος εξοικειώνει τον αναγνώστη με την πολυδιάστατη και συναρπαστική σκέψη του Έλληνα διανοητή: τις βασικές φιλοσοφικές του ιδέες, την αντίληψή του για τη Δημοκρατία, τις θέσεις του για την κρίση των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.

“Κορνήλιος Καστοριάδης. Ο διανοητής που δεν σεβάστηκε τα παντός είδους δόγματα ούτε τις ορθοδοξίες. Ο διανοητής της ατομικής και συλλογικής αυτονομίας. Η σκέψη του συνενώνει τη φιλοσοφία, την πολιτική και την ψυχανάλυση· έκρηξη ελεύθερης σκέψης.

Κορνήλιος Καστοριάδης. Συμπληρώθηκαν φέτος, στις 26 Δεκεμβρίου, είκοσι χρόνια από τον θάνατό του, 1997-2017. Το πολύπλευρο έργο του φωτίζει τα σκοτάδια του 20ού αιώνα, αλλά και τον 21ο που δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Ειδικότερα, είναι δραματική η επικαιρότητα που έχουν οι κριτικές επισημάνσεις και οι παρατηρήσεις του για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Λες και μιλάει σήμερα. Κορνήλιος Καστοριάδης. Με μία φράση, που είναι εξάλλου και ο τίτλος του βιβλίου, τα λέει όλα: “Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας”.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τρεις μεγάλες συνεντεύξεις του Κορνήλιου Καστοριάδη, ομιλίες και παρεμβάσεις του, καθώς και κείμενα που έχουν γράψει για αυτόν προσωπικότητες όπως οι Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Άνταμ Μίχνικ, Εντγκάρ Μορέν, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Άκι Ορρ, Οκτάβιο Πας, Λάκης Προγκίδης, Γεράσιμος Στεφανάτος και Τζόελ Γουάιτμπουκ. 

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα», γράφει ο ίδιος ο Καστοριάδης. 

-Το βιβλίο της δημοσιογράφου Τέτας Παπαδοπούλου «Για τον Κορνήλιο Καστοριάδη – “Είμαστε υπεύθυνοι για την ιστορία μας”» θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, αμφιθέατρο Theo Angelopoulos) στις 18 Ιανουαρίου 2018, ώρα 7 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη. Θα μιλήσουν: – Περικλής Βαλλιάνος, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Ανδρέας Παππάς, μεταφραστής-επιμελητής κειμένων – Τέτα Παπαδοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου-δημοσιογράφος  

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…