Newsroom

Newsroom

Κωνσταντόπουλος: "Σε εκλογές από μεταβατική κυβέρνηση"

Εκλογές ως τη μόνη δημοκρατική λύση από μια μεταβατική κυβέρνηση ζητά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στο koutipandoras.gr,…

Εκλογές ως τη μόνη δημοκρατική λύση από μια μεταβατική κυβέρνηση ζητά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στο koutipandoras.gr, ενώ επισημαίνει τη σπουδαιότητα της χρονικής στιγμής που οι εκλογές θα διεξαχθούν: «Το πότε θα γίνουν, το πώς κι από ποιον θα γίνουν είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα». Καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος του πρόεδρου της Δημοκρατίας δεν είναι του θεατή ή του σχολιαστή ή του χρηματοδότη. Έχει ευχέρειες παρέμβασης κι αυτές πρέπει να ενεργοποιηθούν». Ο κ. Κωνσταντόπουλος θεωρεί τακτικισμό και επικοινωνιακό αντιπερισπασμό το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να φθαρούν οι θεσμοί και να χειροτερέψουν τα πολιτικά αδιέξοδα.

Προτείνει «με απόφαση των κομμάτων να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ο αριθμός των βουλευτών, οι ρυθμίσεις για την πολιτική διαφήμιση, τις εκλογικές δαπάνες και τη σχέση πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, που εκμεταλλεύονται δημόσιες συχνότητες, ανεβάζουν το κόστος της δημοκρατίας και επιβάλλουν την τεχνική και τη διαπλοκή τους στις λειτουργίες της».

«Η Δημοκρατία σήμερα δεν κινδυνεύει να οδηγηθεί στ’ απόσπασμα. Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη με εκφυλιστικές αλλοιώσεις», σχολιάζει με νόημα την απόφαση του υπουργού Άμυνας να καρατομήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πώς κρίνετε την απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα;

Οι θεσμοί δεν είναι για παιχνίδια. Όταν χρησιμοποιούνται οι θεσμοί για τακτικισμούς και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, τότε φθείρονται οι θεσμοί και χειροτερεύουν τα πολιτικά αδιέξοδα. Μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης είναι και η φθορά, διάβρωση και διαφθορά όλου του συστήματος. Γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ο νοσηρός δημόσιος βίος, που πνίγει την κοινωνία με αναθυμιάσεις και διαμορφώνει ένα επικίνδυνο αντικοινοβουλευτικό κλίμα στους πολίτες. Με εκβιαστικά και ψεύτικα διλήμματα δεν λύνονται τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Δημιουργείται μια αλλοπρόσαλλη κατάσταση σε μια περίοδο που η χώρα ξεπουπουλιάζεται και στροβιλίζεται στην αβεβαιότητα κι ανασφάλεια.

Είναι λύση η προσφυγή στις κάλπες;

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ιστορική δοκιμασία. Έχει περάσει σε άλλη εποχή και δυστυχώς περνάει και σ’ άλλα χέρια. Υπάρχει πρόβλημα λαϊκής κυριαρχίας, κοινωνικής νομιμοποίησης, κυβερνητικής αυτονομίας και συνταγματικής νομιμότητας. Το καθεστώς επιτήρησης και τα μνημόνιά του σημαίνει χώρα περιορισμένης κυριαρχίας και μειωμένης δημοκρατικής ανεξαρτησίας. Αυτή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τους καθιερωμένους όρους της τρέχουσας κομματικής και κυβερνητικής τακτικής, ούτε με νοοτροπίες που κυριάρχησαν δημαγωγικά στη μεταπολίτευση. Σήμερα κρίνεται η οντότητα της χώρας, η ποιότητα της δημοκρατίας, η ταυτότητα κι η προοπτική της κοινωνίας. Δεν μπορεί να στέλνονται οι σημερινές και μελλοντικές γενιές στο μινώταυρο της πολιτικής αποτυχίας κι ανατροπής. Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση. Το πότε θα γίνουν, το πώς κι από ποιον θα γίνουν είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Τι είναι αυτό που εγγυάται ότι όσα δεν έκανε ένας θα τα καταφέρουν όλοι μαζί;

Οι εκλογές είναι η μόνη λύση με δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση. Κάθε άλλη κίνηση να παρακαμφθούν ή να καθυστερήσουν οι εκλογές, θα θεωρηθεί εκτροπή που θα μεγαλώσει την πολιτική διαμαρτυρία και τον κοινωνικό θυμό. Το συντομότερο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, που θα τις διενεργήσει μεταβατική κυβέρνηση, με κοινοβουλευτική ευρύτερη στήριξη και απόφαση των κομμάτων να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, ο αριθμός των βουλευτών, οι ρυθμίσεις για την πολιτική διαφήμιση, τις εκλογικές δαπάνες και τη σχέση πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, που εκμεταλλεύονται δημόσιες συχνότητες, ανεβάζουν το κόστος της δημοκρατίας και επιβάλλουν την τεχνική και τη διαπλοκή τους στις λειτουργίες της.

Γίνεται συνεχώς κουβέντα ότι για την κατάσταση στην οικονομία της χώρας ευθύνεται κυρίως το πολιτικό έλλειμμα

Το κεντρικό πρόβλημα είναι πολιτικό. Από τον πυρήνα της πολιτικής αποτυχίας προκύπτει η οικονομική χρεοκοπία, η παραγωγικά υστέρηση, η κοινωνική διαμαρτυρία, η θεσμική αναξιοπιστία. Το πολιτικό σύστημα γυρνάει στο κενό σαν το μύλο που αλέθει τον αέρα και προκαλεί κούφιο θόρυβο. Τα πάντα βρίσκονται εκτός ορίων. Αυτοί που επί χρόνια χάιδευαν τ’ αυτιά του κόσμου τώρα τον μαστιγώνουν και τον βρίζουν. Από αυτή τη βαθιά και βαριά κρίση θα προκύψουν οπωσδήποτε καινούρια στοιχεία και δεδομένα. Καμμιά κοινωνία δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια να μετράει κλούβια αυγά. Είναι η ώρα για ιστορική πρωτοβουλία και παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ρόλος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας δεν είναι του θεατή ή του σχολιαστή ή του χρηματοδότη. Έχει ευχέρειες παρέμβασης κι αυτές πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Ξένα μέσα ενημέρωσης εντείνουν τη φημολογία για ενδεχόμενο πραξικοπήματος και την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας ξηλώνει όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Όλοι ξέρουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες χρεοκοπίας κι επιτήρησης. Ξέρουμε τις πολιτικές αιτίες αυτού του ξεπεσμού. Τα δημαγωγικά «ωσαννά» της μεταπολίτευσης γίνανε πάνδημα «γιούχα». Ο τρόπος που οι πολιτικές δυνάμεις συζητούν για την κρίση, επιδεινώνει τη σύγχυση και την ασυνεννοησία. Η δημοκρατική ομαλότητα και η πολιτική σταθερότητα βρίσκονται σε παρατεταμένη δοκιμασία. Η Δημοκρατία σήμερα δεν κινδυνεύει να οδηγηθεί στ’ απόσπασμα. Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη με εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Το πρώτο ζητούμενο, για την ανασύνταξη της κοινωνίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, είναι η αναδιάρθρωση κι ανανέωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία ξεκινάει από την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των ίδιων των κομμάτων. Τα κόμματα είναι διαμορφωμένα με τα στερεότυπα, τις δουλείες και τις σκουριές της μεταπολίτευσης. Πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Χρειαζόμαστε νέα πολιτικά εργαλεία, κάθε παρέα δεν μπορεί να αυτοαναγορεύεται σε κόμμα ούτε κάθε διασπασμένο μόρφωμα σε αντικόμμα. Τα κόμματα δεν είναι σήμερα το μονοπώλιο της πολιτικής, που η κοινωνία την ασκεί και με άλλες συλλογικότητες και με διαφορετικούς τρόπους.

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…