Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την αστυνομική βία

Η ειδική έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2022 που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη για μία ακόμη χρονιά αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

astynomiki via

Αποκαλυπτική του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ είναι η ειδική έκθεση του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2022 που παρουσίασε ο Συνήγορος του Πολίτη για μία ακόμη χρονιά, με τα περιστατικά καταστολής κατά πολιτών. Αυτή είναι η πέμπτη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, και καταγράφει τις δυσλειτουργίες στην πειθαρχική διαδικασία στα Σώματα Ασφαλείας και την στοχοποίηση των νεαρών πολιτών και άλλων ευάλωτων ομάδων, λόγω εθνικής, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής.

Ειδικά στην έκθεση δίνεται ειδικός χώρος στις παρεμβάσεις, που έγιναν από τον Μηχανισμό σε σχέση με τη διαδικασία πειθαρχικής διερεύνησης μιας σειράς υποθέσεων που απασχόλησαν έντονα τη κοινή γνώμη, και όπως διαπσιτώνεται , από τις 113 υποθέσεις που έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας, αναγνωρίστηκε πειθαρχική ευθύνη μόνο σε 16.

Όπως τονίζεται, ο Συνήγορος του Πολίτη σε σειρά πειθαρχικών υποθέσεων το 2022: «έστειλε πίσω» πειθαρχικές υποθέσεις τονίζοντας ότι τα πειθαρχικά όργανα δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υπάρχουσες συστάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις έστειλε πόρισμα-επιστολή σε υπουργό, ενημερώνοντας για την αναιτιολόγητη άρνηση πειθαρχικών οργάνων να ακολουθήσουν τις συστάσεις

Σημειώνεται ότι ακόμη τρεις φορές ενημερώθηκαν υπουργοί για την ίδια άρνηση, το 2020 και το 2021.

Tην ίδια στιγμή περιγράφεται μία «κανονικότητα» όπου οι πειθαρχικοί έλεγχοι γίνονται με τρόπο ελλειμματικό και υπολειπόμενης ποιότητας παρά τις σχετικές διαταγές της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, αλλά και η συνήθεια αρχειοθέτησης υποθέσεων λόγω «πρακτικής αδυναμίας περαιτέρω συμπλήρωσης της πειθαρχικής έρευνας» που ήταν ελλειμματική.

Υποδεικνύονται ως τεκμήριο οι «πειθαρχικές πορισματικές εκθέσεις της ΕΛΑΣ, στις οποίες η πρόταση αρχειοθέτησης προβάλλεται ως μόνιμη, σχεδόν, επωδός για τη συντριπτική πλειοψηφία των διεξαχθέντων πειθαρχικών ελέγχων».

Μεταξύ άλλων περιγράφονται:

σχέσεις εξάρτησης μεταξύ πειθαρχικής και ποινικής δίκης

συχνή θεσμική εργαλειοποίηση

έντονη προτίμηση υπέρ άσκησης προκαταρκτικών πειθαρχικών ερευνών έναντι πειθαρχικών διώξεων ακόμη και για βαρύτατες καταγγελίες

ανέξοδη κι άλλοτε επιλεκτική ή/και ελλειπτική αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία

αδράνεια για συλλογή ή έγκαιρη συλλογή κρίσιμου αποδεικτικού υλικού

αποφυγή αξιολόγησης και αξιοποίησής του αποδεικτικού υλικού

αποφυγή επίσημης ενημέρωσης του υπουργού και του πειθαρχικού προϊσταμένου

θεσμική παράκαμψη του Συνηγόρου του Πολίτη με έκδοση πειθαρχικών αποφάσεων χωρίς πρότερο πόρισμά του

δίχως τεκμηρίωση παράβλεψη των συστάσεών του Συνηγόρου του Πολίτη

αμεριμνησία ως προς τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη ομαδοποιεί σε τέσσερις βασικές κατηγορίες τα θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ η ΕΛΑΣ φαίνεται ότι στοχοποιεί επαναλαμβανόμενα νέους, αλλοδαπούς, Ρομά και γυναίκες και τελικά αυτοί αναδεικνύονται «βολικοί εχθροί», εσωτερικοί και εξωτερικοί.

άτομα νεαρής ηλικίας, ενίοτε και ανήλικα ή ακόμη και παιδιά

αλλοδαποί ανεξαρτήτως του καθεστώτος με το οποίο βρίσκονται στην Ελλάδα

Ρομά και

γυναίκες

Ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων από τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά, κάνει πιθανότερο να θυματοποιηθεί κάποιος, όπως υπογραμμίζεται, ενώ παρατίθενται σχεδόν 100 υποθέσεις όπου συνδυάζονται παραβιάσεις δικαιωμάτων όπως οι παρακάτω:

κατά της σωματικής ακεραιότητας

κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

κατά της προσωπικής ελευθερίας

κατά της γενετήσιας ελευθερίας

κατά της ανθρώπινης ζωής

Ακόμη χειρότερα, για ρατσιστική συμπεριφορά ή διακριτική μεταχείριση εκ μέρους αστυνομικών, «ουσιαστική διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου πραγματοποιήθηκε μόλις σε 4 υποθέσεις».

Κλείνοντας, ο Συνήγορος «θυμίζει» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ ότι «χρωστάνε» επικαιροποιημένα στοιχεία για την πειθαρχική διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής κακομεταχείρισης, που έχει απαιτήσει η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω του ότι η Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιτήρηση λόγω της ελλειμματικής προσαρμογής της. Και αντίστοιχα, εκκρεμεί σταθερά η υποχρέωση υλικής ενίσχυσης και περαιτέρω στελέχωσης του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ:

171023-EMIDHPA EKTHESH WEB

 

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…