Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Κλειστά από Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα

Το κλείσιμο των σχολείων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

5073865

Την απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη την επικράτεια ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, σε μια κίνησε που μαρτυρά την απουσία σχεδιασμού των μέτρων και τον πανικό των κινήσεων τους, την ώρα που ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων μέτρων.  Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό οι ανακοινώσεις αναμένονταν το απόγευμα της Παρασκευής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο καθώς η σύσκεψη της επιτροπής δεν είχε ολοκληρωθεί, η ανακοίνωση μετατέθηκε για σήμερα Σάββατο

Πρόκειται για ακόμα μια παλινωδία της κυβέρνησης, που από την περασμένη Δευτέρα είχε ανασταλεί τη λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς είχε αποφασιστεί να μείνει «ανοιχτή» την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το μέτρο θα ισχύσει για δύο εβδομάδες. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι δομές ειδικές εκπαίδευσης. Για τις δομές που κλείνουν θα λειτουργήσει εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ2 και του συστήματος τηλεκπαίδευσης.  Έτσι η  υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. 

Συγκεκριμένα: 

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

– Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.

– Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως,  προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό για δύο λόγους.

Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τις διευκολύνσεις των γονέων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον τη χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας».

Αναλυτικά όλη η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…