Newsroom

Newsroom

Κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Με την Ευρώπη να παραμένει στο «κόκκινο» σε επίπεδο μολύνσεων παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ένας «πόλεμος» για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού σιγοκαίει με άγνωστη κατάληξη.

83606

Το τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας σχετικά με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών προκαλεί τεράστιες αρρυθμίες στα κράτη-μέλη που αδυνατούν να χειριστούν την πανδημική κρίση παρά τα «όπλα» που έχουν πλέον στην φαρέτρα τους.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ε.Ε. και των φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των συμφωνηθέντων δόσεων προκαλούν αναταράξεις επισπεύδοντας μέτρα «θωράκισης» που εξετάζει η Κομισιόν και είναι πιθανόν να έχουν αντίκτυπο στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, υπό τη σκιά λήψης περαιτέρω μέτρων, η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει κατά μία εβδομάδα ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζοντας το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε η αποστολή να ξεκινήσει στις 14 Φλεβάρη. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό αν οι παρτίδες αυτές θα έχουν ως σημείο εκκίνησης τη Βρετανία που διαμαρτύρεται έντονα σε ενδεχόμενους περιορισμούς εξαγωγών εμβολίων από την Ε.Ε. που βρίσκονται στο τραπέζι της Κομισιόν.

Ενοχλημένη η Βρετανία με τον πιθανό περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων

Οποιαδήποτε κίνηση από την Ε.Ε. να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του COVID-19 στη Βρετανία θα ήταν ανησυχητική και θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει εμβολιάσει τους πιο ευάλωτους ως τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) για την Αγγλία, κάνοντας φανερή την κόντρα που έχει ξεσπάσει και σχετίζεται άμεσα με το γεγονός πως η Βρετανία δεν αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες μέλος της Ε.Ε.

Η Βρετανία θα μπορέσει να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια των εμβολίων, διαβεβαίωσε ωστόσο ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μετά την πρόταση της Ε.Ε. να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να εργαστούμε με την Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξουν εμπόδια, ενώ η διαφάνεια είναι ευπρόσδεκτη», είπε σε μια εκδήλωση, που φιλοξένησε το Chatham House, προσθέτοντας πως μίλησε με τους διευθύνοντες συμβούλους των Pfizer και AstraZeneca.

«Είμαι πεπεισμένος για την προμήθεια των εμβολίων στη Βρετανία. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθεί. Όμως, προτρέπω όλους τους διεθνείς εταίρους να λειτουργούν συλλογικά και να εργαζόμαστε όλοι μαζί στενά. Πιστεύω πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μεσούσης της πανδημίας», δήλωσε ο Χάνκοκ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε την ίδρυση μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών καλώντας τις εταιρείες «να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των συμφωνηθέντων», απόφαση που βρίσκει σύμφωνη τη Γερμανία.

britain covid

© Aleksey Eremeev | Dreamstime.com

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε υπερασπιζόμενος το επιχείρημα για περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Αναστέλλει τις πληρωμές στην Pfizer η Σουηδία

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χτύπημα στην αξιοπιστία του εμβολιαστικού προγράμματος που «τρέχει» ήρθε σήμερα από την υπηρεσία Υγείας της Σουηδίας που σταμάτησε προσωρινά τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Pfizer ζητώντας διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί.

Το θέμα απασχόλησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να μην μπορεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Απλώς περιορίστηκε να πει πως «τα συμβόλαια έχουν γίνει με βάση τον αριθμό των δόσεων και όχι των φιαλιδίων» και στις ευχαριστίες προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που άναψε το πράσινο φως για παραγωγή 6 δόσεων έναντι 5 (ανά φιαλίδιο) που προέβλεπε αρχικά η εταιρείας παραγωγής (Pfizer/BioNTech).

sweden soyhdia koronoios

Η απάντηση κρίνεται ελλιπής αν αναλογιστεί κανείς πως η απόφαση για τη μία επιπλέον δόση λήφθηκε στις 8 Ιανουαρίου δηλαδή, περίπου δύο εβδομάδες από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δόσεις που «χάθηκαν».

Η κρίσιμη ημερομηνία 

Μια άλλη διάσταση του «πολέμου» που μαίνεται αφορά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Κομισιόν και της AstraZeneca.

Η Ευρώπη αποφάσισε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία που πρόσφατα ανακοίνωσε καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Διεμήνυσε λοιπόν πως αναμένει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου να παραδώσει τα στοιχεία παραγωγής επικαλούμενη το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και εκτός των άλλων προβλέπει την παραγωγή εκατομμυρίων φιαλιδίων. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι καθώς την ίδια μέρα ο ΕΜΑ θα ανακοινώσει την έγκριση χρήσης του εμβολίου που δημιουργήθηκε με τη συμβουλή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, ανοιχτή είναι η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου στους γηραιότερους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό μόλις στο 8% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε οδήγησε την γερμανική κυβέρνηση σε διάψευση των δημοσιευμάτων. Οι εφημερίδες «μπέρδεψαν» πολλά δεδομένα που αναφέρονται στις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εξήγησε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας όμως τα ερωτήματα παραμένουν στο τραπέζι καθώς είναι γεγονός πως τα δείγματα (εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65) δεν είναι ικανά για ασφαλή συμπεράσματα.

vaccine germany

© Yalcinsonat | Dreamstime.com

Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στις ηλικίες άνω των 65 ετών υπερασπίζεται με ανακοίνωσή της η AstraZeneca. Εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας που έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το οποίο αναμένεται τις επόμενες μέρες να λάβει έγκριση προς χρήση στην Ε.Ε., σημειώνει: «Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή».

Απειλές για μηνύσεις 

Με το κλίμα να παραμένει βαρύ, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά του COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας. Δύο χώρες της ΕΕ έχουν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους να προσφύγουν νομικά και αυτές είναι η Ιταλία και η Πολωνία. 

Πηγή:Εφσυν

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.