Μίντλετον: Αυξάνονται οι θεωρίες συνωμοσίας παρά το πρόσφατο βίντεο – Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση εντυπώσεων

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φέρουν ευθύνη για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, ωστόσο και τα ΜΜΕ φέρουν ευθύνη στο πώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας μια απλή τάση, ως παγκόσμιο φαινόμενο. 

AP23110519271038

Παρότι μόλις πριν από μερικές μέρες η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, οι θεωρίες συνωμοσίας φέρεται όχι απλώς ότι εμμένουν αλλά και ότι αυξάνονται.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φέρουν ευθύνη για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν, ωστόσο και τα ΜΜΕ φέρουν ευθύνη στο πώς επηρεάζουν την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας μια απλή τάση, ως παγκόσμιο φαινόμενο.

Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι ειδικοί

Το φαινόμενο αυτό της συνέχισης ανυπόστατων εικασιών μέχρι και σήμερα ήταν σύμφωνα με ειδικούς, απολύτως προβλέψιμο, δεδομένης της ανθεκτικότητας των διαδικτυακών θεωριών συνωμοσίας και εκείνων που τις διαδίδουν. Οι αναρτήσεις, που αφορούν την Κέιτ Μίντλετον, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -λέει ο διεθνής τύπος- από τότε που το παλάτι του Κένσινγκτον δημοσίευσε το βίντεο της Κέιτ, την Παρασκευή.

Αναρτήσεις στα social media με το hashtag #kategate να χρησιμοποιείται ακόμα, για ανυπόστατες θεωρίες όσον αφορά την Κέιτ Μίντλετον.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαμόρφωση εντυπώσεων – Μεγάλος «ντόρος» για πολύ λίγα hashtag

Από την άλλη μεριά, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι όλα τα ΜΜΕ φέρεται να αναπαράγουν τίτλους για την υπόθεση της Κέιτ Μίντλετον και τις θεωρίες συνωμοσίας, κατά τρόπο που διαμορφώνει μια εικόνα πως όλος ο πλανήτης δεν έχει με τι να ασχοληθεί, από το να διαρρέει εικασίες και φήμες για μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Το αν τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκούν για να στηρίξουν σε νούμερα, έναν τέτοιο ισχυρισμό, είναι μάλλον λίγο πιο σύνθετο. Και λέμε πιο σύνθετο, καθώς σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες τα νούμερα δεν είναι πραγματικά και τόσο δραματικά. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που το παρουσιάζουν ο βρετανικός τύπος και τα βρετανικά Tabloids, και στη συνέχεια αναπαράγουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή (22/03) που η ίδια η Κέιτ Μίντλετον δήλωσε πως μάχεται με την ασθένεια του καρκίνου, το διάσημο hashtag #kategate σημείωσε την Κυριακή μόλις 400 αναφορές σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δε, είχε σημειώσει 373 αναφορές. Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε η εταιρεία BrandMentions, η οποία παρακολουθεί τις λέξεις – κλειδιά στο διαδίκτυο.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που γίνεται μεγαλύτερη χρήση, είναι το X (πρώην Twitter), μετέπειτα το Instagram και ακολουθεί το TikTok. Μάλιστα, στο TikTok την Κυριακή κυκλοφόρησε ένα βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 200.000 φορές από τότε. Το εν λόγω βίντεο αναφέρει πως το μήνυμα της πριγκίπισσας Ουαλίας έχει υποστεί επεξεργασία μέσω τεχνολογίας AI.

Το BBC μετά το…σάλο που προκλήθηκε, εξέδωσε δήλωση, κατά την οποία αναφέρει ότι συνεργείο από το BBC Studios μαγνητοσκόπησε το μήνυμα της πριγκίπισσας.

Το να λέμε ότι 400 αναφορές μέσα σε μια μέρα, αρκούν για να κατατάσσουν μια απλή «τάση«» σε παγκόσμιο φαινόμενο, είναι τουλάχιστον προβληματικό, και ενδεικτικό του πώς από το τίποτα, τα ΜΜΕ διαμορφώνουν μια εντελώς στρεβλή εικόνα για το τι πραγματικά απασχολεί την κοινή γνώμη.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα social media

Ο Quassim Cassam, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Warwick, ο οποίος εξειδικεύεται σε θεωρίες συνωμοσίας, εξήγησε πως τέτοιου είδους φήμες είθισται να τροφοδοτούνται από στοιχεία που τις διαψεύδουν. «Δεν μπορούν να σταματήσουν, γιατί τα στοιχεία εναντίον τους αντιμετωπίζονται και αυτά, ως μέρος της συνωμοσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η Whitney Phillips, επίκουρη καθηγήτρια ψηφιακών πλατφορμών και ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, ανέφερε πως αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ασχολούνται με θεωρίες συνωμοσίας και για ψυχαγωγικούς λόγους. «Το είδος της αχαλίνωτης εικασίας σε συνδυασμό με τις θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να αποτελούν και ένα διασκεδαστικό μυστήριο. Παράλληλα, μπορεί να είναι και ένα είδος απόσπασης προσοχής για τους συμμετέχοντες. Βέβαια, αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ή και καμία σημασία για το πρόβλημα ή την αγωνία που μπορούν να προκαλέσουν στους εμπλεκόμενους», σημείωσε.

Μία βρετανική εταιρεία, η Logically, που ασχολείται με την παραπληροφόρηση, παρατήρησε μία τάση στο διαδίκτυο, σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ Μίντλετον. Πιο συγκεκριμένα, οι συνωμοσιολόγοι συγκλίνουν πλέον με αυτούς που σχολιάζουν απλά για διασκέδαση. «Αποτελεί μια ευκαιρία για άτομα που ασχολούνται τακτικά με τις θεωρίες συνωμοσίας», δήλωσε ο Joe Ondrak, αναλυτής της Logically.

Στέλεχος του X, σχολίασε πως και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φέρουν ευθύνη για τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν. Δηλαδή, οφείλουν να «αναλάβουν την ευθύνη» για το «βλαβερό αφήγημα» που κυκλοφορεί. «Τα κυρίαρχα μέσα έχουν διαδώσει υπερβολικά αυτή την αφήγηση. Κατά συνέπεια, κάθε ένα από αυτά θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Οφείλει να εκφράσει τη λύπη του και να ζητήσει συγγνώμη από την Κέιτ Μίντλετον και την οικογένειά της. Και να τους παραχωρήσει την ιδιωτικότητα που τους αξίζει», δήλωσε ο Jo Benarroch, επικεφαλής της επιχειρηματικής δραστηριότητας του X.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε η γέφυρα Key Bridge-Φόβοι για θύματα (video)

Έλενα Ακρίτα: Καταγγελία κατά της ΕΡΤ – «Με το έτσι θέλω έκοψε τις δηλώσεις μου»

Συγκλονιστική Καρυστιανού: “Αισθάνομαι τύψεις” – Η κατάθεση ψυχής της κόρης της πριν από το δυστύχημα (Video)

Τέμπη: «Η Δικαιοσύνη δεν πήρε ποτέ το διάλογο που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης» (video)

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

ΡΕΝΤΗ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Ελεύθερος ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου που έχει προφυλακιστεί

Οι απολογίες συνεχίζονται για τους υπόλοιπους 29 που έχουν προγραμματιστεί να απολογηθούν σήμερα ενώπιον τριών…

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

λιαγκαςΜανεσης

Καρφί από τον Νίκο Μάνεση για τον Λιάγκα: «Ο Γιώργος προφανώς έχει περισσότερο IQ από μένα» (video)

Ο παρουσιαστής του Alpha απάντησε, στα αιχμηρά σχόλια που δέχθηκε από τον Γιώργο Λιάγκα.

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Ρέντη

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Οι αρχηγοί της Εγκληματικής φυγαδεύτηκαν με την ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού από το Ρέντη»!

Tην ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μιχάλης Κουντούρης τσακωνόταν με αστυνομικό, διότι δεν ήθελε…