Καθοδηγητής του κ. Μητσοτάκη ο Μαρινάκης

Μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 984», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Κ. Μητσοτάκη – Β. Μαρινάκη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

Μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 984», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε για τις σχέσεις Κ. Μητσοτάκη – Β. Μαρινάκη, σημειώνοντας: «Για τον αν ο κος Μαρινάκης είναι ο καθοδηγητής του κου Μητσοτάκη αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις εφημερίδες του κου Μαρινάκη οι οποίες δίνουν τον τόνο και στην ουσία στρώνουν το χαλί στη ΝΔ σε μια σειρά από ζητήματα με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν “σκάνδαλα” αλλά και δίνοντας πολιτική γραμμή την οποία στη συνέχεια ξεσηκώνει ο κος Μητσοτάκης. Αλλά και από άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που όλα μαζί συγκροτούν αυτό το “μαύρο μέτωπο” της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος. Μοναδικός του στόχος η παραγωγή καταστάσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν την κυβέρνηση και να αποβούν πολιτικά αξιοποιήσιμες από τον κο Μητσοτάκη».

Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας :«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στη διαπραγμάτευση και δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε καθυστερήσεις έως το Eurogroup της 21 Ιουνίου. Το μόνο που απαιτείται είναι πολιτική βούληση που νομίζω ότι υπάρχει». Όσο αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι θα γίνει με βάση τους όρους που περιγράφονται στο καταστατικό του ESM και του ΔΝΤ και θα προσομοιάζει με αυτή που υπάρχει για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

Όσον αφορά το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, τόνισε ότι αυτό παρουσιάστηκε στο Eurogroup και χαιρετίστηκε από όλα τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σχετικά με το αίτημα της Φ. Γεννηματά για πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη αντίφαση στο αίτημά της για εκλογές τώρα και ταυτόχρονα στο αίτημά της για αναθεώρηση του Συντάγματος πριν λίγο καιρό. «Εντάσσεται προφανώς σε μια πολιτική της επιλογή να στρίψει προς την υποστήριξη της ΝΔ. Αλλά και δεν κατανοώ την πολιτική λογική αυτή. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το πρόγραμμα και θα ήταν απολύτως παράλογη οποιαδήποτε τέτοια πολιτική εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Άλλωστε δεν υπάρχουν ανατροπές σε σχέση με αυτά που αποφάσιζε ο λαός το Σεπτέμβριο του 2015, παρά μόνο προς το καλύτερο. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019 όπως έχει πει ο πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές».

Για το «Μακεδονικό» ανέφερε:

«Προϋπόθεση για επίλυση είναι η πΓΔΜ να δεχτεί την υποχρέωση αλλαγής της συνταγματικής της ονομασίας. Χρειάζεται μια συμφωνία που θα περιγράφει με σαφήνεια τα βήματα της επίλυσης: αλλαγή του ονόματος στις διεθνείς σχέσεις, στη συνέχεια αναγνώριση πχ. από την ελληνική πλευρά, στη συνέχεια αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ώστε να ενταχθεί σε αυτό η νέα ονομασία και στη συνέχεια η υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης της γείτονος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτή η θέση είναι μια θέση που η πΓΔΜ μπορεί να αποδεχτεί αλλά είναι και τεχνικά δυνατό να την υλοποιήσει».

Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία σημείωσε:

«Δεν υπάρχει νεότερο σε σχέση με τους 2 στρατιωτικούς μας. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας και συνεχίζουμε να πιέζουμε αναμένοντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο της τουρκικής δικαιοσύνης. Η κίνηση της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά εκτιμώ ότι την απομονώνει διεθνώς. Για το τελευταίο περιστατικό το ΓΕΝ δεν έχει υπόνοια περί σκόπιμης ενέργειας αλλά για το ότι πρόκειται για ατύχημα. Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση».