Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2017

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα Δευτέρα στη Βουλή το τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του 2017.

583323e81dc524d22f8b464a

Οι κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, είναι: Πρώτον, η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδος της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και δεύτερον, ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, το 2017 προβλέπεται ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στην σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο προϋπολογισμός ενσωματώνει μία σειρά από παρεμβάσεις:

-Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

-Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.

-Τη συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

-Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

Στην εισηγητική επιστολή τους προς του βουλευτές οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης σημειώνουν πάντως ότι «τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία δεν πρέπει να προκαλούν τον εφησυχασμό». «Η Ελληνική Οικονομία παραμένει στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ επιπλέον δέχεται τις επιδράσεις ε-νός διεθνούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαι-ότητα και ευμεταβλητότητα», προσθέτουν.

Σημειώνουν επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτό, στόχος για το 2017 παραμένει η διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορρο-πίας ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην άσκηση οικονομι-κής πολιτικής. Παράλληλα, εξίσου σημαντικός στόχος παραμένει ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής αλλά και η δίκαιη κατανομή του οφέλους που προκύπτει από την ήδη δρομολογημένη οικονομική ανάκαμψη».

Όπως εξηγούν επιπλέον οι δύο υπουργοί «η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει σταθερή και περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες. Την ολοκλήρωση κατά το ταχύτερο δυνατό και με επιτυχία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος της Ελλάδας από αυτό και δεύτερον την περιφρούρηση και επιπλέον ενίσχυση των θεμελιωδών κοινωνικών και οικο-νομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Προϋπόθεση ωστόσο για την επιτυχή σύζευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης αποτελεί η διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που ενισχύουν την δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το έτος 2017».

Σύμφωνα τέλος με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από τους περιορισμούς που της έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου».

Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής, η συζήτηση του νέου Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου για τέσσερις συνεδριάσεις. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 του μηνός, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…