Κατασχεμένα ουκρανικά καλάσνικοφ στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια

Τα καλάσνικοφ από την Ουκρανία που κατασχέθηκαν το 2013 στη Ρόδο υπό την εποπτεία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποστέλλονται ξανά στην «πατρίδα» τους ως στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας

1989584

Περίπου 20.000 καλάσνικοφ φέρονται να περιλαμβάνονται στη στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία με σκοπό να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που εξασφάλισε και μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα, Λιάνα Σπυροπούλου και αφορά την προέλευση αυτών των όπλων.

Συγκεκριμένα, η Λιάνα Σπυροπούλου αναφέρει ότι τα 20.000 καλάσνικοφ δεν είναι άλλα από τον οπλισμό που είχε κατασχεθεί από το πλοίο Nour-M, τον Νοέμβριο του 2013 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το Nour-M είχε μάλιστα αποπλεύσει από λιμάνι της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή της η κ. Σπυροπούλου τονίζει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από ανώτατους αξιωματούχους της Ελλάδας, αυτά είναι τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Η ειρωνία: ιδιοκτήτρια του πλοίου ήταν η UKRINMASH Co»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τότε, το Nour-M είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Ουκρανίας, μεταφέροντας πάνω από 50 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό προς λιμάνι είτε της Λιβύης, είτε της Συρίας που τότε μαστιζόταν από τον εμφύλιο μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμιστών ανταρτών του ISIS. Οι περισσότερες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι ο τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Λιβύη, στην οποία από το 2011 είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων όπλων και καυσίμων.

Τον συντονισμό της κατάσχεσης του στρατιωτικού υλικού, είχε συντονίσει μάλιστα ο τότε υπ. Ναυτιλίας, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μάλιστα είχε μεταβεί στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό. Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες είχε σημειώσει ότι το Nour-M «μεταφέρει οπλισμό και αφορά στις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος – που είναι αντιφατικές μεταξύ τους – το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία». «Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων», είχε πει ο κ. Βαρβιτσιώτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, το Nour-M, το οποίο βρισκόταν ακόμη δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου, βούλιαξε. Σε άρθρο της Ναυτεμπορικής εκείνης της ημέρας αναφέρεται ότι «το πλοίο άρχισε να βυθίζεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων, όταν έσπασαν οι κάβοι του και προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα «ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό», αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…