Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει λιτότητα ως το 2026

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο 34h Annual Greek Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

κασσελακης ομιλια

Αποκαλυπτήρια για την βασική φιλοσοφία επάνω στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα δομήσει την νέα στρατηγική και το πρόγραμμα του για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο 34th Annual Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την Τρίτη το βράδυ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική της πολιτική, σημειώνοντας ότι δεν διδάχθηκε από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα από το τι συνέβη στη χώρα. Με τις συνταγές που ζήσαμε τους σκοτεινούς καιρούς, επιβάλλει οικειοθελώς τη λιτότητα μέχρι τουλάχιστον το 2026. Μια ανάπτυξη με τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και του Ταμείου Ανθεκτικότητας (ΤΑΕ) που πηγαίνουν σε λίγους και φέρνουν ανάπτυξη εις βάρος των πολλών, οι οποίοι θα βιώσουν την δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη φέρνει τους φόρους προς το ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας χωρίς προοπτική μείωσης. Η Ελλάδα έχει «συμφωνήσει» στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ με πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν το 7,5% του ΑΕΠ την 5ετή περίοδο 2021-2026. Τα λιτά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και η ισχυρή Γαλλία δεσμεύτηκαν για χαλαρούς στόχους για την ανάκαμψη από την κρίση του κόστους ζωής».

Ο κ. Κασσελάκης έκανε αναδρομή στην μνημονιακή περίοδο σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ(2011-2015) οι διοικήσεις ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό».

Σύμμαχοί μας τα πιο λαμπρά μυαλά

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στις μεγάλες προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτσι ώστε να καταστεί η χώρα μας αξιοβίωτη για τους πολίτες της και ελκυστική για επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε:

  • Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση και δεν θα διώχνουν τους νέους Έλληνες στο εξωτερικό.
  • Να δημιουργήσουμε ένα απλό, σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Ένας φορολογικός κώδικας που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο όπως τώρα. Με προοδευτικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών. Και χωρίς προκαταβολή του φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών.
  • Ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις οποίες ασφυκτιούν από χρέη. Χωρίς τις μικρές επιχειρήσεις των 5-15 εργαζομένων που παράγουν προστιθέμενη αξία, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα.
  • Σχέδιο δίκαιης και συμπεριληπτικής πράσινης μετάβασης που δεν θα αφήσει πίσω χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
  • Ένα μεγάλο πρόγραμμα στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και χειραφέτηση των νέων, ώστε να βελτιωθούν σταδιακά και οι δημογραφικοί δείκτες.
  • Έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
  • Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων.
  • Αποκατάσταση του κράτους δικαίου και διασφάλιση της λειτουργίας του κράτους με διαφανή τρόπο, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
  • Ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα αξιοποιεί την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με την ανατολή και τη δύση για να προσελκύσει διμερείς και πολυμερείς, αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…