Καπραβέλος: Η Όμικρον δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της

"Χρυσό παράθυρο" για να περάσει ο ιός σε ενδημικότητα ή και να εξαφανιστεί βλέπει ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς

NewsRoom 18/01/2022 | 08:13

Για την εξέλιξη της πανδημίας κι αν όντως βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης μίλησαν στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, και ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς.

"Αυτή που πιέζει μέχρι στιγμής τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι η Δέλτα. Βλέπουμε βαριές πνευμονίες από την Όμικρον, όμως ακόμα η Όμικρον δεν έχει δείξει τα δόντια της, και όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Δεν έχει αλλάξει η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορονοϊού. Αυτές οι μεταλλάξεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά οχήματα διασποράς του ίδιου ιού", ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ενώ στη συνέχεια επεσήμανε: "Δε συμμερίζομαι ακόμα τις απόψεις ότι είναι μια ήπια νόσος. Όλες οι χώρες που βλέπετε αυτή τη στιγμή με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων προετοιμάζονται για πολλούς νεκρούς. Ειδικά στην Αμερική περιμένουν χιλιάδες νεκρούς από την Όμικρον. Επομένως, δεν είναι ήπια η νόσος".

Από την πλευρά του, ο κ. Χειλάς τόνισε πως πλέον η Όμικρον έχει επικρατήσει σε ποσοστό 90%, όμως στα νοσοκομεία "παίζει" σε ποσοστό 50-50 με τη Δέλτα. "Πρόκειται σαφώς για μία ηπιότερη νόσο, που αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό. Όμως αν είχαμε ανεμβολίαστο πληθυσμό, αντί να κάνουμε 100 νέες νοσηλείες την ημέρα, θα κάναμε χίλιες. Ο λόγος που αντέχει το υγειονομικό σύστημα είναι ότι, παρότι έχουμε μια ηπιότερη μετάλλαξη, έχουμε μία σεβαστή ποσόστωση εμβολιασμού, ειδικά στους ενήλικες", δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για ένα "χρυσό παράθυρο" που υπάρχει τώρα για να περάσει ο ιός σε ενδημικότητα ή και να εξαφανιστεί.