Καναδάς: Τα παιδιά των αυτοχθόνων ζητούν δικαίωση μέσα από τις φλόγες

Οι εκκλησίες στον Καναδά καίγονται, καθώς οι αυτόχθονες ζητούν δικαιοσύνη για τη γενοκτονία σε βάρος των παιδιών τους στα καθολικά οικοτροφεία

tafoi

Κάποτε ήρθε γι’ αυτούς η βασιλική αστυνομία του Καναδά, άλλες φορές κάποιο σχολικό λεωφορείο. Σε κάθε περίπτωση, οι αυτόχθονες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους σε οικοτροφεία που ιδρύθηκαν από την καναδική κυβέρνηση για να «αφομοιωθούν» ή αλλιώς να «εκπολιτιστούν» οι πληθυσμοί των αυτοχθόνων. Τα περισσότερα από αυτά, λειτουργούσαν υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας.

Αυτό που τότε δεν ήξεραν, είναι ότι αυτοί οι χώροι φτιάχτηκαν για να εξαφανίσουν τη γλώσσα, τα παιδιά και τον πολιτισμό τους. Και ύστερα τους ίδιους.

Τις τελευταίες μέρες, μια σειρά από καθολικές Εκκλησίες στον Καναδά καίγονται, βάφονται με μπογιές και βανδαλίζονται από ανθρώπους που ζητούν δικαίωση για τα παιδιά των αυτοχθόνων που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους. Στη συνέχεια σειρά πήραν το άγαλμα της βασίλισσας Βικτωρίας και άλλα αγάλματα ιστορικών προσώπων που σχετίζονταν με την αποικιοκρατική πολιτική απέναντι στους ιθαγενείς.

Οργανώσεις πολιτών και αυτόχθονες ζητούσαν να ματαιωθούν οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Καναδά που γιορτάζεται την 1η Ιουλίου, μια γιορτή που οι αυτόχθονες δεν αναγνώρισαν ποτέ, ενώ στην Οτάβα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο με συνθήματα όπως «Ντροπή σου Καναδά» και «Καταργήστε την Ημέρα του Καναδά».

Οι εικόνες φρίκης που έρχονται τα τελευταία χρόνια από τον Καναδά όπου ολοένα και περισσότεροι ομαδικοί τάφοι παιδιών αυτοχθόνων αποκαλύπτονται γύρω από τα οικοτροφεία που λειτουργούσαν από το 1883 έως το 1996 στον Καναδά δεν χωράνε στον ανθρώπινο νου.

Ήδη από το 2015 η ίδια  εθνική Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση αναγνώρισε ότι στα σχολεία αυτά συντελέστηκε μια μορφή «πολιτιστικής γενοκτονίας». Οι λεπτομέρειες για το τι πραγματικά συνέβαινε στα παιδιά που ζούσαν σ’ αυτά τα σχολεία, ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα παιδιά αυτά βασανίστηκαν, έχουν υποστεί εκτεταμένη σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση στα σχολεία, τα οποία συχνά ήταν υπερβολικά συνωστισμένα, δεν είχαν επαρκές προσωπικό, ούτε επίσης επαρκή χρηματοδότηση. Αρρώστιες, φωτιές και ο υποσιτισμός έφεραν τα παιδιά αντιμέτωπα με τον πόνο και τον θάνατο.

Τα λείψανα των παιδιών που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε εκατοντάδες ανώνυμους τάφους κοντά στα πρώην οικοτροφεία, είναι, δυστυχώς, μόνο ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας.

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων πιστεύουν ότι αυτά τα λείψανα που βρέθηκαν είναι μερικά από τα χιλιάδες παιδιά – οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 10.000 έως 50.000 – που πήγαν στα σχολεία και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι, γνωστά ως «τα χαμένα παιδιά».

Όταν οι μαθητές πέθαναν στα σχολεία, τα σώματά τους σπάνια επέστρεφαν και στους γονείς δίνονταν ελάχιστες ή και καθόλου εξηγήσεις για την τύχη των παιδιών τους. Ασθένειες όπως η φυματίωση και η επιδημία της ισπανικής γρίπης που ακολούθησε τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο βρήκαν απροστάτευτα τα παιδιά στους ασφυκτικά γεμάτους κοιτώνες. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές και τα ατυχήματα ήταν συχνές, ενώ άγνωστος αριθμός παιδιών προσπάθησε να το σκάσει και πέθανε στο μακρύ ταξίδι για το σπίτι. Η σεξουαλική και σωματική βία ήταν ευρέως διαδεδομένη και πιθανότατα αιτία θανάτων, είτε άμεσα είτε από αυτοκτονία.

Παρά τις επίσημες συγγνώμες του πρωθυπουργού Τριντό και της καναδικής κυβέρνησης από το 2008 που απολογήθηκε για τα εγκλήματα σε βάρος των παιδιών, ο Καναδάς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους αυτόχθονες που αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού της χώρας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, η συγγνώμη παραμένει άγνωστη λέξη για την Καθολική Εκκλησία, με τον Ποντίφικα να έχει εκφράσει μονάχα τη θλίψη του μετά τις αποκαλύψεις των ομαδικών τάφων, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στις ευθύνες της Εκκλησίας για τη γενοκτονία των «χαμένων παιδιών».

Αυτή τη στιγμή, σε ολόκληρο τον Καναδά, οι αστυνομικές δυνάμεις ερευνούν τους πρόσφατους βανδαλισμούς και πυρπολήσεις εκκλησιών ως εγκλήματα μίσους. Ακόμα όμως, κανείς δεν γνωρίζει εάν οι έρευνες για τα φριχτά εγκλήματα σε βάρος των παιδιών στα καθολικά οικοτροφεία συνεχίζονται.

Οι αυτόχθονες, συνεχίζουν να ψάχνουν για δικαιοσύνη.

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…