"Κακή" η διατύπωση για "προκαταρκτική εξέταση" στη δικογραφία για τα υποβρύχια

διαβιβαστικού τους εγγράφου προς τη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Εξηγήσεις κλήθηκαν να δώσουν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας, οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, για το περιεχόμενο του διαβιβαστικού τους εγγράφου προς τη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στο επίμαχο διαβιβαστικό προς τη Βουλή αναφέρεται «…από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης Υπουργών-μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 κ.ε.», όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Όπως διευκρινίστηκε, οι Εισαγγελείς Κατά της Διαφθοράς, Π. Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνος, δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου χαρακτηρίστηκε «κακή» από τον Άρειο Πάγο, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Πολύ, δε, περισσότερο θα μπορούσε να απαλειφθεί, αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν έντονα στη συγκεκριμένη διατύπωση υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν δικαίωμα να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση.

Μετά τις διευκρινήσεις του Αρείου Πάγου το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “φιάσκο” του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για την καθυστέρηση με την οποία έφτασε τελικά στη Βουλή η δικογραφία, ούτε και και για το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής, συμπτωματικά, λίγες ώρες αργότερα.

Τέμπη: «Καίνε» την κυβέρνηση οι καταθέσεις των συνδικαλιστών – «Ο Καραμανλής είχε ενημερωθεί»

Τέμπη: «Καίνε» την κυβέρνηση οι καταθέσεις των συνδικαλιστών – «Ο Καραμανλής είχε ενημερωθεί»

Οι συνδικαλιστές φέρονται να κατέθεσαν δεκάδες έγγραφα στον ανακριτή σχετικά με την τραγωδία και όσα…