Newsroom

Newsroom

Ιταλία: Συμφωνία Λέγκας – Πέντε Αστέρων για σχηματισμό κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επήλθε η τελική συμφωνία των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα για την σύνθεση της κυβέρνησης.

5b101acf1dc524542c8b457a

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί από στιγμή σε στιγμή στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

Για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται το όνομα του καθηγητή οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα μπορεί να «μετακινηθεί» στο υπουργείο Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Για το υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν επιλεγεί ο Σαβόνα, θα μπορούσε να επικρατήσει ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Θα πρέπει ακόμη να αποφασιστεί αν το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας θα στηρίξει, τελικά, την νέα κυβερνητική πλειοψηφία, αναλαμβάνοντας, ενδεχομένως, το υπουργείο Άμυνας. 

Τις τελευταίες ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη 

γύρος διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα, αφού ο οικονομολόγος Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την κατάθεση της πρώτης εντολής από τον υποψήφιο πρωθυπουργό του συνασπισμού Πέντε Αστέρων και Λέγκας, είχε παγώσει την διαδικασία συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος για να δώσει μία ευκαιρία στις διαβουλεύσεις των δύο πολιτικών δυνάμεων.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο πρότεινε μία συμβιβαστική λύση: την διατήρηση του Πάολο Σαβόνα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι στην θέση του υπουργού Οικονομικών, λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την πρόταση του συνασπισμού και τον διορισμό στην νευραλγική αυτή θέση άλλης προσωπικότητας του «ίδιου βεληνεκούς».

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι «δεν θα πουλήσει την αξιοπρέπεια του για δέκα υπουργούς», αλλά πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για νέες διαβουλεύσεις, αλλά μόνο με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει ήδη υπογράψει και το κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε τον βράδυ της Κυριακής, με την προσθήκη ίσως ορισμένων προσώπων από τους Αδελφούς της Ιταλίας, του μικρού εταίρου της Λέγκας. 

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.