Ισπανικό debate με μοναδικό αποτέλεσμα το πολιτικό αδιέξοδο

Η ανάλυση του μοναδικού προεκλογικού debate της Ισπανίας

Δώρα Μακρή 05/11/2019 | 14:59

Ήταν ένα και μοναδικό ντιμπέιτ που οργανώθηκε από την Ακαδημία της Τηλεόρασης και μεταδόθηκε σε όλα τα ισπανικά Μέσα. Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και σε αυτό αποτυπώθηκε και πάλι το κλίμα που ήδη έχουν διαμορφώσει οι 68 δημοσκοπήσεις που εκπονήθηκαν μέσα σε έναν μήνα: Aδιέξοδο.

Όπως εξηγεί σε άρθρο της στο ert.gr η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Δώρα Μακρή, η Ισπανία οδηγείται την ερχόμενη Κυριακή για 4η φορά σε εκλογές σε διάστημα 4 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν πέντε: Πέδρο Σάντσεθ επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) , Πάμπλο Κασάδο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Αλμπέρτ Ριβέρα των Θιουδαδάνος (C´s), Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ουνίδας Ποδέμος (UP) και Σαντιάγο Αμπασκάλ του κόμματος Βοξ (VOX). Ο τελευταίος συμμετείχε για πρώτη φορά σε τηλεμαχία καθώς στις προηγούμενες εκλογές του περασμένου Απριλίου είχε εξασφαλίσει 24 έδρες. Μερίδα του ισπανικού Τύπου αναφέρει ότι ο Αμπασκάλ του ακροδεξιού Βοξ ήταν αυτός που κέρδισε και τις εντυπώσεις. Κάποιοι άλλοι αναλυτές όμως επισημαίνουν ότι “η ξενοφοβία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε prime time στην τηλεόραση.”

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δέχτηκε τα πυρά όλων όπως ήταν αναμενόμενο τουλάχιστον 73 φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Οι θεματικές ενότητες ήταν πέντε: η ενότητα της Ισπανίας, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική και ζητήματα ισότητας, ποιότητα της Δημοκρατίας και διεθνής πολιτική. Η Καταλονία πρωταγωνίστησε όπως άλλωστε και σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και στο ντιμπέιτ αποτυπώθηκαν πέντε διαφορετικές τοποθετήσεις χωρίς να φανεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης. Από τον Σάντσεθ που υποστήριξε ότι θα επαναφέρει την ποινικοποίηση των παράνομων δημοψηφισμάτων ως τον Αμπασκάλ της Βόξ που μίλησε για σύλληψη του Χοακίν Τόρρα, νυν κυβερνήτη της Καταλονίας. Ο μόνος που επέμεινε στην Ισπανία των πολλών εθνοτήτων και γλωσσών αλλά και στην ανάγκη διαλόγου ήταν ο Ιγκλέσιας των Ουνίδας Ποδέμος. Κασάδο και Ριβέρα πρότειναν εκ νέου την επιβολή του άρθρου 155 του Συντάγματος και την αφαίρεση πολιτικών αρμοδιοτήτων στην περιοχή.

Ο μεγάλος ηττημένος του ντιμπέιτ φαίνεται να είναι , σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, ο Αλμπέρτ Ριβέρα των Θιουδαδάνος , τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να καταποντίζεται στις ερχόμενες εκλογές. Αυτή την ευκαιρία φάνηκε να εκμεταλλεύεται ο Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος επιχείρησε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας να αλιεύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κέντρου που ως τώρα ψήφιζαν Θιουδαδάνος. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις μιλούν για κουρασμένο εκλογικό σώμα και μεγάλη αποχή και ο Σάντσεθ προσπάθησε να κερδίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του κέντρου.

Χαρακτηριστικό σημείο επίσης της τηλεμαχίας ήταν και οι έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ Κασάδο, Ριβέρα αλλά και Αμπασκάλ, τα τρία κόμματα της δεξιάς που συγκυβερνούν ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο Ιγκλέσιας δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει στον Σάντσεθ ότι “μπορεί να διαπληκτίζονται αλλά όταν χρειάζεται να συγκυβερνήσουν το κάνουν εξαιρετικά”. Προσπαθώντας να τονίσει το δικό τους αδιέξοδο των συνομιλιών του περασμένου καλοκαιριού. Πάντως για το ενδεχόμενο μιας “μεγάλης συμμαχίας” μεταξύ Σοσιαλιστικού Κόμματος και Λαϊκού Κόμματος που θα έδινε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και ο Σάντσεθ αλλά και ο Κασάδο απέκλεισαν τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Σάντσεθ απηύθυνε πρόταση προς τους πολιτικούς του αντιπάλους τουλάχιστον να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν να κυβερνήσει το πρώτο κόμμα που θα αναδείξουν οι εκλογές της Κυριακής, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Πηγή: ert.gr