ΗΠΑ: Αποζημίωση 5 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια ράπερ που δολοφόνησαν οι 6 αστυνομικοί – Του έριξαν 55 σφαίρες ενώ κοιμόταν

Βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας, έδειξε ότι οι αστυνομικοί δεν προσπάθησαν να τον ξυπνήσουν ή να ανακοινώσουν ότι ήταν αστυνομικοί προτού του δείξουν πυροβόλα όπλα στο κεφάλι.

418648368 392071536528923 7281284353481116272 n

Μια πόλη της Καλιφόρνια συμφώνησε να καταβάλλει 5 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του 20χρονου ράπερ Willie McCoy, που κοιμόταν στο αυτοκίνητό του όταν η αστυνομία πλησίασε και τον πυροβόλησε 55 φορές το 2019.

Η πόλη Βαγιέχο βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πληρωμή στους συγγενείς του Willie McCoy, ενός επίδοξου ράπερ της Bay Area που πυροβολήθηκε θανάσιμα από έξι αστυνομικούς σε μια υπόθεση που είχε πυροδοτήσει κοινωνική κατακραυγή. Ο McCoy βρισκόταν στο αυτοκίνητό του σε ένα Taco Bell στις 9 Φεβρουαρίου 2019 όταν έφτασε η αστυνομία και εξαπέλυσε μπαράζ από σφαίρες στο όχημά του.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian, το αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαγιέχο έχει καταστεί συνώνυμο με την τυφλή αστυνομική βία. Οι ΗΠΑ έχουν γίνει επίσης συνώνυμο της ρατσιστικής αστυνομικής βίας, σε βάρος μαύρων πολιτών.

willie 1068x640 1

Οι τοπικές αρχές της πόλης Βαγιέχο έχουν ιστορικό ακραίας αστυνομικής βίας

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι είχε «μετακινήσει τα χέρια του προς τα κάτω» προς ένα όπλο, αλλά τα πλάνα από την κάμερα του σώματος δεν το κατέγραψαν και αντ’ αυτού φάνηκε να δείχνει ότι είχε ξαφνιαστεί που τον ξύπνησαν και κούνησε το χέρι του για να ξύσει τον ώμο του. Το βίντεο έδειξε επίσης ότι οι αστυνομικοί δεν προσπάθησαν να τον ξυπνήσουν ή να ανακοινώσουν ότι ήταν αστυνομικοί προτού του δείξουν πυροβόλα όπλα στο κεφάλι. Πριν ξυπνήσει ο ΜακΚόι, οι αστυνομικοί είπαν: «Αν το πιάσει, ξέρεις τι να κάνεις» και «Θα τον τραβήξω έξω και θα τον εξολοθρεύσω».

Η δολοφονία πυροδότησε διαμαρτυρίες στην Καλιφόρνια και σημαντικές αντιδράσεις αφού ένας σύμβουλος που προσλήφθηκε από την πόλη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι 55 σφαίρες που εκτοξεύτηκαν από έξι αξιωματικούς σε ~ 3,5 δευτερόλεπτα είναι λογικές με βάση την εκπαίδευση και την εμπειρία μου ως εκπαιδευτής σκοπευτηρίου». Οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να υποβάλουν κατηγορίες εναντίον των αστυνομικών.

Η υπόθεση αύξησε τον έλεγχο στο αστυνομικό τμήμα του Βαγιέχο, το οποίο έχει εκτεταμένο ιστορικό βαρβαρότητας και σκανδάλων ανάρμοστης συμπεριφοράς. Από το 2010 έως το 2020, η πόλη είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών αστυνομικών στην Καλιφόρνια και περισσότεροι από δώδεκα αστυνομικοί έχουν πυροβολήσει πολίτες εν ώρα εργασίας χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες. Μια έρευνα του 2020 από τον τοπικό ιστότοπο ειδήσεων Open Vallejo αποκάλυψε ότι ορισμένοι αξιωματικοί σημείωναν τους πυροβολισμούς τους λυγίζοντας τα σημεία των σημάτων τους κάθε φορά που σκότωναν κάποιον.

Ένας από τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον McCoy είχε σκοτώσει προηγουμένως τον Ronell Foster, 32 ετών, έναν άοπλο άνδρα που οδηγούσε το ποδήλατό του χωρίς φως. Η πόλη πλήρωσε στην οικογένεια του Φόστερ αποζημίωση ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων, τον μεγαλύτερο στην ιστορία του Βαγιέχο.

Η πολιτική υπόθεση της οικογένειας McCoy δεν είχε ακόμη εκδικαστεί και θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια. Η οικογένεια, ωστόσο, διχάστηκε σχετικά με το θέμα είπε η Kori McCoy, μία από τις αδερφές του θύματος και ο David Harrison, εξάδερφός του. Είναι συνιδρυτές του Ιδρύματος Willie McCoy.

«Πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ο Willie McCoy Jr εκτελέστηκε από την αστυνομία του Βαγιέχο καθώς ο κόσμος παρακολουθούσε μπερδεμένος και η οικογένειά μας παρακολουθούσε με τρόμο καθώς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει τόσους πυροβολισμούς σε έναν άνδρα που κοιμόταν στο όχημά του;» ανέφεραν σε δήλωσή τους. «Το δικαστικό μας σύστημα απέτυχε να κατηγορήσει, να συλλάβει ή να αποκαλύψει την αλήθεια… Γνωρίζουμε ότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως μας δίδασκαν όταν μεγαλώναμε. Είναι απλώς μια συσκευή απόκρυψης για να καμουφλάρει τον ρατσισμό που είναι ενσωματωμένος στον ίδιο τον ιστό του νομικού μας συστήματος που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την επιβολή του νόμου με κάθε κόστος».

Είπαν ότι ήλπιζαν να πάνε σε δίκη για να επιφέρουν συστημικές αλλαγές και να αποκαλύψουν ευρύτερα προβλήματα στο τμήμα: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη εδώ και προσευχόμαστε οι μελλοντικές οικογένειες να μάθουν από την εμπειρία μας. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουν να καταρρίψουν αυτό το πονηρό σύστημα που τρέφεται με τον λαό μας».

Εξι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 20χρονο ράπερ την ώρα που κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από την αλυσίδα καταστημάτων εστίασης Taco Bell στην Καλιφόρνια. Υποστήριξαν οτι έφερε περίστροφο και είπαν ότι άνοιξαν πυρ κατά του 20χρονου «φοβούμενοι για τη δική τους ασφάλεια». Η οικογένεια κατηγόρησε από την αρχή την αστυνομία για ρατσιστικά κίνητρα. Τονίζουν ότι τίποτα δεν δικαιολογεί τη χρήση και άσκησης βίας σε βαθμό που αφαιρείται μια ζωή.

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια από την πλευρά της αστυνομίας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης» δηλώνει στον Guardian ο μεγαλύτερος αδελφός του θύματος. «Δουλειά της αστυνομίας είναι να συλλαμβάνει ανθρώπους και όχι να παραβιάζει τους νόμους ή να παίρνει τον νόμο στα χέρια της. Δεν είναι δικαστές, ένορκοι και εκτελεστές. Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να συνέλθουμε από αυτό που μας έκαναν» πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

filaki

Δολοφονία Λυγγερίδη: Δύο νέες προφυλακίσεις – Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως «καθοδηγητής» της Θύρας 7

Ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενος αρνήθηκαν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος τους

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…