Newsroom

Newsroom

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ – Τι κέρδισε η Ελλάδα

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τις αναφορές του…

tsipras merkel hd berlin 1

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας ιδιαίτερα τις αναφορές του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο της Siemens, τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα δεινά των μνημονίων.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη Siemens («ζητώ τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές, ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες») και τις γερμανικές επανορθώσεις («πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε και οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικό θέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά τον ελληνικό και το γερμανικό λαό που δώσαμε μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού, την περίοδο εκείνη που λίγο έλειψε να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες πληγές») είναι σημαντικές, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ τα θέματα αυτά, τα υποβάθμισαν μάλιστα, πιστεύοντας (μάταια, όπως αποδείχθηκε) ότι έτσι μπορούν να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως άλλωστε σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση (και ορθώς) δεν συνδέει τις διαπραγματεύσεις με Siemens και επανορθώσεις.

Σημαντικές χαρακτηρίζουν και τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στην καγκελάριο, ότι το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία. Χαρακτηριστικά:

-Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25% (από 12% το 2009) ενώ στους νέους αγγίζει ήδη το 60%. Πάνω από 2.000.000 πολίτες ζουν κάτω ή στα όρια της φτώχειας, ενώ το κοινωνικό κράτος έχει καταρρεύσει.

-Το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτο. Από 127% του ΑΕΠ το 2009 έχει εκτιναχθεί στο 175% σήμερα.

-Το εισόδημα των φτωχότερων στρωμάτων μειώθηκε κατά 86%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν κατά 337%. Αντίθετα το εισόδημα των πλουσίων μειώθηκε μόνο κατά 16%, ενώ οι φόροι τους αυξήθηκαν μόλις κατά 9%.

Όπως επισημαίνουν, η αξία της πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα από την Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά.

Επιπλέον, τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup. Στο ίδιο συμπέρασμα, υπενθυμίζουν κύκλοι του Μαξίμου, κατέληξε και η «επταμερής» συνάντηση στις Βρυξέλλες. Η επιμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου, προσθέτουν, να βρεθεί λύση ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους θεσμούς. Η λαϊκή στήριξη, βέβαια, της σημερινής κυβέρνησης –που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά των εκλογών- αποτελεί μια σοβαρή «πολιτική ασπίδα», εκτιμούν.

Παρατηρούν εξάλλου πως η συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως και η «επταμερής» των Βρυξελλών, κινητοποίησε και άλλες δυνάμεις, όπως τις ΗΠΑ, που επισημαίνουν ότι «είναι προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν» .

Τέλος, υπογραμμίζουν την αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ ότι «θα πρέπει να υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», την οποία ερμηνεύουν ως παραδοχή που αφήνει ανοιχτό το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…