Ικανοποίηση του Eurogroup για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Σόφια, εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

5ae31d2d1dc524eb728b4569

Πρώτον, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το Eurogroup υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την δ’ αξιολόγηση, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία ως το Eurogrou του Μαίου, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Τρίτον, το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις». Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.

Επιβεβαίωση για λήξη του προγράμματος από το Eurogroup

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα θα υπάρξει στο Eurogroup του Ιουνίου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μάριο Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία. Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Θετική και η ΕΚΤ στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πως χρειάζονται εν τω μεταξύ ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ που συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup, στη Σόφια. Μεταξύ άλλων ο Κερέ επισήμανε πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης» ενώ αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα».

O Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ’ ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Για το θέμα του χρέους, ο Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.