Ιερώνυμος: Δεν θα δεχθούμε το γαλλικό μοντέλο διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

Ο Αρχιεπίσκοπος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, δήλωσε πως δε συμφωνεί με το γαλλικό μοντέλο "θρησκευτικής ουδετερότητας", αν αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης.

NewsRoom 05/11/2018 | 21:38

«Είναι ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτωντας, «ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μπήκε και σε λεπτομέρειες καθώς αρνήθηκε το γαλλικό μοντέλο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης για το γερμανικό μοντέλο διαχωρισμού Εκκλησίας - Κράτους. 

«Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (εκκλησίας - κράτους) δεν θα μου άρεσε».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης στους εκπροσώπους του Τύπου πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία, αλλά τη χαρακτήρισε πρόχειρη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και την Τρίτη για το ίδιο θέμα όπου και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της.