Η ΤτΕ "καλύπτει" τα χρέη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Επικαλείται το "απόρρητο"

Σταθερή στην πολιτική της να μην δίνει επίσημα και ακριβή στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 - παραμένει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σταθερή στην πολιτική της να μην δίνει επίσημα και ακριβή στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 – παραμένει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του HOT DOC και του koutipandoras.gr, τα δυο «μεγάλα κόμματα» εμφανίζονται να έχουν φεσώσει τις τράπεζες με περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχρεώσουν. Ποιος όμως θα πληρώσει τα σπασμένα;

Όπως είχαν προτείνει στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δεσμευτούν οι περιουσίες του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να μην πληρώσει για ακόμη μια φορά τα “σπασμένα” ο ελληνικός λαός.

Η τακτική του «Δεν πληρώνω» που ακολουθείται ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή βέβαια που Σαμαράς και Βενιζέλος νομοθετούσαν υπέρ της οικονομικής αφαίμαξης των Ελλήνων πολιτών, φαίνεται πως «καλύπτεται» από την ΤτΕ, η οποία επικαλούμενη το «απόρρητο» δεν μπορεί να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που χρωστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Βενιζέλος, έκανε νόμο με τον οποίο παρέχει στον εαυτό του ασυλία για την απόφασή του να δώσει στην Proton Bank του Λαυρεντιάδη, παρανόμως 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΤτΕ λοιπόν, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει το Μάρτιο στη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου, αρνείται λόγω… «υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου» να δώσει στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων!

«Σε ό,τι αφορά στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της ΤτΕ κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 54 του Ν. 4261/2014, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΚ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους», υποστηρίζει η ΤτΕ.

Σημειώνεται επίσης, ότι όπως είχε αποκαλύψει τον Οκτώβριο του 2014 ο Νίκος Βούτσης, νυν υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει το 2013 δάνειο ύψους 14,8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ είχε ήδη δάνεια που άγγιζαν τα 146 εκατ. ευρώ.

«Η ΝΔ πήρε και δάνειο ύψους 14,6 εκατ. ευρώ ενώ χρώσταγε ήδη 146, τη στιγμή που ξέρουμε τι σημαίνει για έναν Έλληνα να πάρει ένα δάνειο» δήλωσε ο κ. Βούτσης, ενώ χαρακτήρισε «ξεφτίλα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κρατά επί οκτώ μήνες στα συρτάρια του τα πορίσματα έξι λογιστικών εταιριών.

Ο τότε μάλιστα υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος – ο οποίος πριν λίγο καιρό έψαχνε δουλειά -, είχε δηλώσει πως τα όποια δάνεια έχει λάβει η ΝΔ έχουν γίνει με διαφάνεια και εξυπηρετούνται.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η πολιτική χορηγήσεων δανείων και πάσης μορφής πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δεν καθορίζεται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ.

Διενεργείται ελεύθερα, στο πλαίσιο της πιστωτικής πολιτικής που έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υιοθετεί ως προς την ανάληψη και διαχείριση κινδύνων (πιστωτικού, αγοράς, ρευστότητας κ.λπ.).

Επομένως, η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων λαμβάνεται από την τράπεζα, αφού αξιολογήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων (λειτουργική πηγή ή τυχόν ληφθείσες εξασφαλίσεις).

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο ρόλος της συνίσταται στη διασφάλιση πως το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική πολιτική του, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων, ως ο νόμος 3601/2007 ορίζει.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί την οργανωτική και λειτουργική δομή των πιστοδοτικών διαδικασιών, τη δανειοδοτική πολιτική, τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, την εξέλιξη της ποιότητας χαρτοφυλακίου ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά), τη συγκέντρωση κινδύνου σε συγκεκριμένους κλάδους ή πιστούχους και την πολιτική σχηματισμού προβλέψεων.

«Ως γίνεται αντιληπτό η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή των δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα».

Γιάνης Βαρουφάκης: Σκοπός η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς

Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ως απάντηση στην ερώτηση των δυο βουλευτών, στις προθέσεις του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης βρίσκεται η «επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής».

Τα φέσια σε ΙΚΑ

Πέρα από το τεράστιο ποσό που χρωστούν σε δάνεια που έπαιρναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν φεσώσει ακόμα το ΙΚΑ, στο οποίο χρωστούν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβριο του 2012 οι οφειλές του προς το ταμείο ξεπερνούσαν το 1.5 εκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ όφειλε 1.446.451 ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 352.535 ευρώ.

Σε ερώτηση που είχε απευθύνει τον Μάρτιο στον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου (διαβάστε ΕΔΩ πώς το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOT DOC έφερε την παραίτηση Σπυρόπουλου από το ΙΚΑ), οι οφειλές ΠΑΣΟΚ ανέρχονταν συνολικά στα 100.000 ευρώ, σε ρυθμισμένες 48 δόσεις. Για τη Νέα Δημοκρατία περίπου 300.000 ευρώ”.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε δηλώσει τότε ότι οι οφειλές των δυο κομμάτων παραμένουν ενταγμένες σε ρύθμιση και είναι εξυπηρετούμενες.

«Παρακρατούνται κατευθείαν τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κόμματα από το κράτος».

Τι έκαναν για να «βγουν λάδι» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Το 2012, λίγο πριν τις εκλογές, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το νόμο 4038/2012, στο 21ο άρθρο του οποίου γίνεται λόγος για ρύθμιση των χρεών όσων χρωστούν στο ΙΚΑ. Αυτός ο νόμος ουσιαστικά έδωσε τη δυνατότητα στα κόμματα να πάρουν την “πολυπόθητη” ασφαλιστική ενημερότητα ώστε να λάβουν το ζεστό χρήμα της κρατικής επιχορήγησης στα χέρια τους.

«Τα κόμματα έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους προς το ΙΚΑ. Το ακριβές ύψος των οφειλών δεν μπορώ να σας το αναφέρω, γιατί αυτά είναι προσωπικά δεδομένα», είχε αναφέρει στο τεύχος 10 του HOTDOC, ο διοικητής του ΙΚΑ και γενικός διευθυντής τότε του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Όταν το περιοδικό επανέφερε το εν λόγω θέμα το Νοέμβριο του 2013, ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με το τότε ύψος των χρεών των δυο κομμάτων προς το ασφαλιστικό ταμείο, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε “Το Ίδρυμα έχει γραπτή διαβεβαίωση από τα κόμματα πως την ημέρα καταβολής της κρατικής επιχορήγησης μπορεί να λάβει τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα”.

 

Διαβάστε ακόμη για τα χρέη της ΝΔ στη ΔΕΗ

Εισαγγελική έρευνα για τη ΝΔ που δεν πληρώνει ΔΕΗ και χαράτσι

 

 

Διαβάστε σχετικά:

Το σκάνδαλο των τραπεζών με απλά λόγια

 

Διαβάστε ακόμη:

Κατασχετήριο στη Συγγρού για χρέη της ΝΔ

 

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…