Newsroom

Newsroom

Η Σουηδία αλλάζει το νόμο – Σεξ χωρίς "ναι" είναι βιασμός

Ένα νέο νόμο πέρασε η Σουηδία όπου ορίζει ότι το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν απειλές ή βία.

5b07cd781dc5244b208b45ac

Ο νέος νόμος σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συναινούν στο σεξ με μια σαφή λεκτική ή φυσική γλώσσα – και η σιωπή δεν θα ερμηνεύεται πλέον ως «ναι».

Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, αφού οι Σουηδοί νομοθέτες ενέκριναν την αλλαγή με 257 ψήφους υπέρ έναντι 38.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισαγγελείς δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν ότι το θύμα ήταν σε ευάλωτη κατάσταση ή ότι η βία χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει βία.

Σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, οι εισαγγελείς έπρεπε να αποδείξουν ότι το θύμα είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης, όπως ότι ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ότι ο δράστης είχε χρησιμοποιήσει βία.

Ο νόμος εισάγει δύο νέα αδικήματα, κακή πρακτική και ασεβή σεξουαλική κακοποίηση, και οι δράστες θα τιμωρούνται μέχρι τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λόφεν δήλωσε κατά την παρουσίαση των προτάσεων για την αλλαγή του νόμου, ότι εάν το άλλο φύλο δεν δώσει την συγκατάθεσή του, τότε είναι παράνομη πράξη.

Ακτιβιστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αλλαγές, αλλά οι επικριτές αναφέρουν ότι ο νόμος δεν θα αυξήσει τον αριθμό των καταδικαστικών αποφάσεων για βιασμούς.

Η Σουηδία γίνεται η έβδομη χώρα στην Ευρώπη όπου το σεξ χωρίς συγκατάθεση θεωρείται βιασμός.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Κύπρος έχουν ήδη περάσει το νόμο.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…