Newsroom

Newsroom

Αλ.Τσίπρας: Συγκεκριμένοι κύκλοι μας εξώθησαν σε μη συμφωνία

Σκληρή στάση απέναντι σε όσους “μας εξώθησαν στη μη συμφωνία” επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα…

2247374

Σκληρή στάση απέναντι σε όσους “μας εξώθησαν στη μη συμφωνία” επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια σχετικά σύντομη αλλά ιδιαιτέρως μεστή παρέμβαση, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο την εξέλεξε ο λαός κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση με τους εταίρους και πιστωτές, λύση που θα υπηρετεί τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Έλληνες αισθάνονται περήφανοι κι αξιοπρεπείς

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση πως ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προλάβει να αλλάξει στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών, “ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέι σε διαφορετική χώρα”. “Όχι δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγες τις οικονομικής κρίσης. Οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι. Εκατομμύρια συμπολίτες τα φέρουν δυσκολα εις πέρας. Αυτο που άλλαξε ριζικα στο συναισθημα του Έλληνα πολίτη ειναι οτι δεν αισθάνεται πια αυτην την απαξίωση και τον εξευτελισμό. Οι Έλληνες αισθάνονται περήφανοι κι αξιοπρεπείς. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν χωρα-αποικία” είπε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπη πως “η Ελλάδα είναι παρούσα ειναι εδω. Αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας και του χρέους. Θα τα καταφέρουμε να βγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη παγίδα χρέους από καταστροφικές πολιτικές μνημονίων” και πρόσθεσε πως “η Ελληνικη Δημοκρατια δεν απειλεί και δεν απειλείται. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή. Φωνή που ακούγεται σε Ελλαδα και Ευρώπη”. 

Ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χθεσιννό σχόλιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι λυπάται στους Έλληνες για την κυβέρνηση που επέλεξαν: “Ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του. Όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον λαό. Με φιλική διαθεση του επισημαίνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφαλι σκυφτό. Να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα. Να τους σέβεται, να τους θαυμάζει” είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. Χαρακτήρισε ωστόσο “ατυχές” το σκίτσο στην Αυγή που παρουσίαζε το Γερμανό υπουργό Οικονομικών αξιωματικό των ναζί.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις λαϊκές κινητοποιήσεις: “Η νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί τομή με το παρελθόν. Ανοίγει έναν αληθινό μονόδρομο στο αύριο και το αποδεικνύουμε. Οι ανάσες αξιοπρέπειας τους λαούς σε δρόμους και πλατείες η αλληλεγγύη των άλλων λαών της Ευρώπης , όλες αυτές έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές μας. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές όχι μονο της Ελλάδας αλλά και της δημορκατικής ευρώπης. Δίνουμε αγώνα στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης που υπομενουν τις πολιτικες λιτότητας”.

Εργαζόμαστε για έντιμη και επωφελή συμφωνία χωρίς λιτότητα και χωρίς μνημόνιο

Και με αυτό τον τρόπο πέρασε στο σχολιασμό των όσων εξελίχθηκαν στο χτεσινό Eurogroup: “Εργαζόμαστε για έντιμη και επωφελή συμφωνία χωρίς λιτότητα και χωρίς μνημόνιο, χωρίς τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο είναι παράδοση”. Εργαζόμαστε για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων που καταθέτουμε. Θελουμε λύση όχι ρήξη. Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη. Αρνούμενοι να υποκύψουμε σε ψυχολογικούς εκβιασμούς”. Και συνέχισε: “Πριν από το χθεσινο eurogroup, είχε τεθεί υπόψιν μας μετά απο διαρκείς διαβουλεύσεις, είχε τεθεί σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος ο Πιερ Μοσκοβισι, κινούμενο στο όριο των κόκκινων γραμμών το αποδεχθήκαμε προσπαθώντας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης”.

Συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το περιεχόμενο του κειμένου Μοσκοβισί: “Το σχέδιο έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του τρέχοντος προγράμματος, η οποία θα οδηγούσε σε ενδιάμεση συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη την Ελλάδα και παροχή τεχνικής βοήθειας από την Επιτροπή”. Και συνέχισε με τα γεγονότα: “15 λεπτα πριν την έναξρη, ο κ. Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με νέο, χωρίς να γνωρίζουμε τινος έμπνευση ήταν. Μας ώθησε στη μη συμφωνία. Το νέο σχέδιο εξειδίκευε και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση μας για να μην παραμείνει γραμμα κενό περιεχόμενου το μνημόνιο. Το γεγονός ότι τέθηκε σε συζήτηση το προκλητικό αυτό έγγραφο ενώ είχαμε συμφωνήσει σε άλλο, απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης”.

Τη λύση δεν θα δώσουν τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «αυτό το κλίμα δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής, αυτό το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας των 18 ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα που συνάντησα τόσο στις επισκέψεις, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η διαπραγμάτευση δεν κρίνεται με τελεσίγραφα και δεν ολοκληρώνεται εντός λίγων ωρών. Τη λύση δεν θα δώσουν τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει».

Δεν βιαζόμαστε, δε συμβιβαζόμαστε

Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης». «Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους.«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Τους απαντάμε “δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε”, εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας», τόνισε. «Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο, η δική μας κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποδεχθεί και δεν θα αποδεχτεί παραχωρήσεις στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Άμεσα ξεκινά η υλοποίηση των προγραμματικών εξαγγελιών

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της στο εσωτερικό, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως «Πέμπτη πρωί καταθέτουμε με τη διαδικασία του κατεπειγόντως τα πρώτα από τα σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας όπου θα περιλαμβάνονται μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών. Ξεκινάμε από μεθαύριο την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με κατεπείγον νόμο με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο». «Αυτές οι ρυθμίσεις το γρηγορότερο δυνατόν θα ψηφιστούν, φαντάζομαι και με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για να ξέρει ο λαός ποιος ψηφίζει τι», σημείωσε ακόμη και συμπλήρωσε πως «το αμέσως επόμενο διάστημα με δεύτερο σχέδιο νόμου βάζουμε τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας», ανέφερε επίσης.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίκληση στον πατριωτισμό του κάθε πολίτη: «Η πορεία της χώρας μας δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά, κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα και κανείς δεν ενδίδει στη δυσκολία των στιγμών. Όλοι μαζί δυναμώνουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας γιατί και οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και συμβάλλουν στην έκβαση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.
 

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…