Newsroom

Newsroom

Η Μέρκελ διαψεύδει ότι παραιτείται αλλά τα Γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν

Τροφή στα σενάρια που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί οικειοθελώς από το αξίωμά της, πριν τη λήξη της θητείας…

merkel 22

Τροφή στα σενάρια που θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρεί οικειοθελώς από το αξίωμά της, πριν τη λήξη της θητείας της βάζοντας πλώρη για ανώτατα αξιώματα, όπως την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνεχίζουν να δίνουν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ.  

Παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ, δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της, Κριστιάνε Βιρτς, έσπευσε να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα του «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο, σχεδιάζει να αποχωρήσει από το αξίωμά της οικειοθελώς πριν την ολοκλήρωση της θητείας της, διεκδικώντας το αξίωμα του Γ.Γ του ΟΗΕ ή αυτό της προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η «Deutsche Welle» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας μπορεί να κάνει σχέδια για το πολιτικό της μέλλον εκτός της πατρίδας της, όμως θα τα κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό για δύο λόγους: 1ον: για να μην κλυδωνιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες και 2ον: Έχει αναλάβει τη διαχείριση της ευρωκρίσης η οποία δεν έχει ξεπεραστεί.    

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κτίσει τα τελευταία 8,5 χρόνια, όσο διάστημα βρίσκεται στην καγκελαρία ένα ισχυρό προφίλ εντός κι εκτός Γερμανίας, σχολιάζει η DW. Ειδικότερα, λόγω της ευρωκρίσης, το γεγονός ότι η Μέρκελ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας σημαίνει ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο με ευρεία απήχηση στη Γηραιά Ηπειρο και όχι μόνο. Ακόμα και το γεγονός ότι η ίδια έσπευσε να διαψεύσει ότι «βλέπει με καλό μάτι» τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δείχνει ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα ανώτατο αξίωμα στην Ευρώπη.  

«Η καγκελάριος εξελέγη για τέσσερα χρόνια. Κυβερνά. Δεν υπάρχει καμία αφορμή και καμία ένδειξη για μια τέτοια εξέλιξη», τόνισε η Κριστιάνε Βιρτς προσθέτοντας ότι «η καγκελάριος σχεδιάζει να συνεχίσει να κυβερνά». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανούσιο» το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλούμενο κομματικούς και κυβερνητικούς κύκλους υποστήριξε ότι το περιβάλλον της Άγκελα Μέρκελ θεωρεί δεδομένο ότι η καγκελάριος δεν θα εξαντλήσει τη θητεία της και ότι θα αποχωρήσει ενδεχομένως το 2016 ή το αργότερο το 2017, κατόπιν δικής της απόφασης, καθώς δεν θα ήθελε να εξαναγκασθεί σε αποχώρηση μετά από ενδεχόμενη εκλογική ήττα ή κατόπιν εσωκομματικών πιέσεων. 

Η ίδια η καγκελάριος σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο «ZDF», το περασμένο Σαββατοκύριακο είπε ότι «έχει την επιθυμία να εργασθεί αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο και στη συνέχεια θα αποφασίσει». Η Μέρκελ διέψευσε επίσης το σενάριο που τη θέλει να μεταπηδά από την καγκελαρία στη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σίγουρα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου της Μέρκελ, η DW δείχνει συναδελφική αλληλεγγύη στηρίζοντας το δημοσίευμα του «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία.

«Εάν πράγματι η καγκελάριος έχει τέτοια σχέδια, αυτό το γνωρίζει μόνον η ίδια και κανείς από το πολιτικό περιβάλλον της», αναφέρουν κύκλοι της γερμανικής πρωτεύουσας θεωρώντας «απίθανο» το ενδεχόμενο η Μέρκελ να έχει εκμυστηρευθεί σε κάποιον από τους στενούς της συνεργάτες τα σχέδια της. Και αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος αφορά στην διαχείριση της ευρωκρίσης, η οποία, μολονότι βρίσκεται σε ύφεση, δεν έχει ξεπερασθεί. Ο δεύτερος λόγος αφορά στη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, την οποία η καγκελάριος θεωρεί απαραίτητη για να υλοποιηθούν τα μεγάλα κυβερνητικά προγράμματα, όπως αυτό της στροφής στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, και όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής του Reuters, Αντρέας Ρίνκε, η διαχείριση της ευρωκρίσης έχει ενισχύσει το διεθνές κύρος της καγκελαρίου. «Στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται πολιτικός παγκοσμίου εμβέλειας, επειδή ακριβώς ασκεί με επιδεξιότητα διεθνή πολιτική», παρατηρεί ο Γιάν Τεχάου, διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών του αμερικανικού Ιδρύματος «Carnegie». 

Σύμφωνα με τον Αντρέας Ρίνκε, η Μέρκελ καλείται να αναλάβει όλο και συχνότερα διεθνή ρόλο. Από την ουκρανική κρίση μέχρι το Μεσανατολικό και τη σταθερότητα στην Αφρική.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…