Η δήλωση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη για τους ανθρώπους με αναπηρία προκάλεσε αντιδράσεις

«Είμαστε σαν ανάπηροι. Δεν μπορούμε να εργαστούμε» δήλωσε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στους ανθρώπους του πολιτισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ. 

NewsRoom 16/06/2020 | 16:21

Ο γνωστός ηθοποιός έκανε έναν άστοχο παραλληλισμό των καλλιτεχνών με τους ανθρώπους με αναπηρία. Τα ανάπηρα άτομα φυσικά και μπορούν να εργαστούν, παρ' όλο που η πολιτεία διαχρονικά τους αποκλείει από την ισότιµη συµµετοχή στο κοινωνικό και επαγγελµατικό γίγνεσθαι.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με αυτή τη δήλωση αναπαράγει πλήρως το κυρίαρχο αφήγημα για τα ανάπηρα άτομα που εξακολουθούν να βιώνουν έναν πρωτοφανή κοινωνικό αποκλεισμό. 

Οπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει οι ανάπηροι καλλιτέχνες, συναντούν διάφορα εµπόδια στο δοµηµένο περιβάλλον τα οποία πολλές φορές καθιστούν αδύνατη τη συµµετοχή τους στα καλλιτεχνικά σωµατεία και στους συλλόγους που αφορούν την τέχνη τους, ενώ διαχρονικά ζητούν τη δηµιουργία συνθηκών προσβασιµότητας για όλα τα ανάπηρα και εµποδιζόµενα άτομα.

Η φράση «είμαστε σαν ανάπηροι» αποτελεί ένα εντελώς άστοχο και ατυχές παράδειγμα, καθώς η πλήρης συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μας αφορά όλους και όλες,  σε μία εποχή που ο κίνδυνος για ακόµη μεγαλύτερους αποκλεισμούς και διαχωρισμούς είναι υπαρκτός.