Newsroom

Newsroom

Χωρίς πάγο σε δέκα χρόνια η Αρκτική

Έχουν μειωθεί στο μισό οι πάγοι στην Αρκτική από το 1973 όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις σύμφωνα με ανακοινώσεις ειδικών.…

arktiki

Έχουν μειωθεί στο μισό οι πάγοι στην Αρκτική από το 1973 όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις σύμφωνα με ανακοινώσεις ειδικών. Όπως δήλωσε στο Spiegel ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Georg Heygster, «μεγάλη τήξη παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο» αλλά εκτιμάται ότι από τώρα και μέχρι την άνοιξη οι δροσερές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρήσουν τους πάγους στη σημερινή τους έκταση, που είναι περίπου ίση της έκτασης της Ινδίας.
Το σύστημά καταρρέει τόνισε ο Peter Wadhams του Πανεπιστημίου του Cambridge. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση τα τελευταία 40 χρόνια, είναι σταθερή,” επισημαίνει ο Heygster. «Φέτος με τη συνδρομή μιας καταιγίδας τον Αύγουστο, ο πάγος έλιωσε, όσο ποτέ άλλοτε.»
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «επανάσταση του κλίματος» με τη βοήθεια και της ανθρώπινης δραστηριότητας, και αυτό θα σημάνει επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το γύρο του κόσμου κάνουν νέες προειδοποιήσεις: Το καλοκαίρι του 2016, η Αρκτική θα μπορούσε να είναι χωρίς πάγο, λέει ο διάσημος μελετητής των παγετώνων Wadhams. Ο συνάδελφός του Bremer Heygster υπολογίζει ότι σε δέκα με 15 χρόνια η Αρκτική θα είναι «γυμνή» το καλοκαίρι.
Ήδη αυτό το καλοκαίρι, ήταν πολύ καλό για τις ναυτιλιακές εταιρίες. Ένα πλοίο μπορούσε να πλεύσει από τον Βερίγγειο Πορθμό προς τις σκανδιναβικές θάλασσες, χωρίς να χρειαστεί λόγω πάγων, να εισέλθει σε ρωσικά ύδατα.


Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.