«Χλιαρή» αντίδραση από την Κομισιόν: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε την εμπλοκή προσώπων στα Pandora Papers» (Video)

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται», δήλωσε η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών. Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η Κομισιόν «μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

NewsRoom 04/10/2021 | 16:29

Στην αναλυτική συζήτηση που έγινε σήμερα (04/10) στο μπρίφινγκ και ύστερα από έντονες πιέσεις από το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν τόνισε ότι υποστηρίζει τη φορολογική διαφάνεια και διαβεβαίωσε ότι ως το τέλος του χρόνου θα φέρουν νομοθεσία για αυστηροποίηση των όρων διαφάνειας για το θέμα. Παράλληλα ωστόσο τόνισε, πως δεν είναι σε θέση να κάνει σχόλια για τα άτομα που κατονομάζονται στις αποκαλύψεις του Pandora Papers.

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με ονόματα και μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται», δήλωσε η Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντάνα Σπινάντ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ανταποκριτών. Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η Κομισιόν «μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Φέρι ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επισήμανε ότι «είναι πολύ ενεργή στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

«Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης», συμπλήρωσε.

Ακολουθεί η δήλωση του αρμόδιου εκπροσώπου Ντάνιελ Φέρι

Έχουμε δει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την έρευνα για τα «Pandora Papers».

Η Επιτροπή υπήρξε εξαιρετικά ενεργή τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και προώθησε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης για την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας και την καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Ως αποτέλεσμα, διαθέτουμε πλέον ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο στην Ε.Ε., με μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα φορολογικής διαφάνειας στον κόσμο.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε συνεχώς για την περαιτέρω ενίσχυση του οπλοστασίου μας κατά της φορολογικής κατάχρησης. 

Στην πραγματικότητα, η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος της κρίσης του κορονοϊού θα επιμεριστεί δίκαια μεταξύ των φορολογουμένων και ότι τα κράτη μέλη θα έχουν τον δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η Επιτροπή προετοιμάζει επίσης νέες νομοθετικές προτάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη φορολογική διαφάνεια και θα ενισχύσουν τον αγώνα μας κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό περιλαμβάνει μια πρόταση πριν από το τέλος του έτους για την αντιμετώπιση της κατάχρησης των εικονικών εταιρειών για φορολογικούς σκοπούς.

Βίντεο από το μπρίφινγκ

Επείγουσα επιστολή με αίτημα να συζητηθεί το μέγα σκάνδαλο των Pandora Papers στην Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου (18-21 Οκτωβρίου), απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Πρόεδρο του Θεσμού, Νταβίντ Σασόλι.

Η επιστολή που κοινοποιείται επίσης στους Συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν και Μανόν Ομπρί, προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων, αναφέρει ότι: «Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης», φέρνοντας στο φως «τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών».

Μετά τα σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν στο κοντινό παρελθόν τα Panama Papers, Paradise Papers, Offshore Leaks, LuxLeaks, Mauritius Leaks, CumEx και FinCen, τα Pandora Papers, σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος».

«Η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία» τονίζει στην επιστολή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γι' αυτό το λόγο προτείνει το θέμα να απασχολήσει την Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής - Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)».

Η πλήρης επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη, μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Θέμα: Pandora Papers

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε χθες τα έγγραφα Pandora Papers. Η έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών.

Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν την παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης.

Τα αρχεία που διέρρευσαν, για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ICIJ, πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα, αντ' αυτού επωφελούνται, αποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία σε κρυφές εταιρείες και καταπιστεύματα, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν λίγα για να επιβραδύνουν την παγκόσμια ροή παράνομου χρήματος που πλουτίζει εγκληματίες και εξαθλιώνει έθνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ερευνητική δημοσιογραφία αντικαθιστά την ελλιπή νομοθεσία και τους ανεπαρκείς μηχανισμούς και μέτρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η μάλλον πρόσφατη αποκάλυψη των Panama Papers δεν οδήγησε στους απαραίτητους αυστηρότερους κανόνες, οι οποίοι θα απέτρεπαν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη των Pandora Papers, η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία.

Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά βάσει συμφωνημένης νομοθεσίας και πρωτοκόλλων συνεργασίας για να σταματήσει αυτή η παγκόσμια γάγγραινα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού και την ίδια την ουσία του κράτους δικαίου και επιβάλλει περαιτέρω τις ανισότητες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να προτείνω μια συζήτηση με ψήφισμα στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου, με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής - Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)» .

Έχω ήδη ζητήσει με επιστολή μου, από την πολιτική μου ομάδα να υποβάλλει αίτημα γι' αυτήν τη συζήτηση με ψήφισμα, στην προσεχή Διάσκεψη των Προέδρων.


Ευχαριστώ για τη συνεργασία και την προσοχή σου


Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης