Newsroom

Newsroom

Χάος με τα self test: Εκατοντάδες μαθητές βρέθηκαν θετικοί και μετά αρνητικοί στον κορονοϊό

Σε μια σειρά από περιοχές ανά την Ελλάδα μαθητές εντοπίστηκαν μαζικά θετικοί στον κορονοϊό από τα self test, ενώ στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν έγκυρο

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί κατά την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των σχολείων, με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα με τη διαδικασία των self test. 

Τα προβλήματα ξεκίνησαν ήδη από το Σαββατοκύριακο, όταν πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι τα φαρμακεία που λειτουργούσαν Σάββατο ή Κυριακή δεν προμήθευαν δωρεάν self test πέραν του ωραρίου λειτουργίας ενώ παράλληλα το Σάββατο, αποφασίστηκε να μη διανεμηθούν self test από τα φαρμακεία ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα τελευταία, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να τα προμηθευτούν.

Στη συνέχεια, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεσε» το βράδυ της Κυριακής όταν και οι περισσότεροι υπόχρεοι επιχείρησαν να μπουν στο σύστημα όπου έπρεπε να δηλωθεί το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ. Όσοι κατάφεραν εν τέλει να μπουν, είδαν μία κενή σελίδα με την οποία δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Η πλατφόρμα επανήλθε μετά από λίγο, ωστόσο σημειώθηκαν προβλήματα στην εκτύπωση των αποτελεσμάτων.

Μετά την παραπάνω αναστάτωση, οι οικογένειες έπρεπε να συμπληρώσουν χειρόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις για μάθημα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά το άνοιγμα των σχολείων, πληροφορίες του ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για 3.000 θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μαθητριών και μαθητών, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας ή τον ΕΟΔΥ.

Πολλές ήταν οι περιπτώσεις όπου γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα σελφ τεστ που έκαναν έδειξαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, ενώ στη συνέχεια τα rapid test ή μοριακά τεστ που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι δε νοσούν από κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, στις δύο κεντρικές δειγματοληψίες του δήμου Λαμιέων, σε πλατεία Ελευθερίας και Παγκράτι, εμφανίσθηκαν τουλάχιστον 45 μαθητές με θετικό ατομικό τεστ από τα οποία επαληθεύτηκαν μόνο δύο.

Ανάλογο ποσοστό αξιοπιστίας αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με την έρευνα του LamiaReport και στα ιδιωτικά εργαστήρια όπου έσπευσαν κατά δεκάδες οι πολίτες για τεστ στα παιδιά τους.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στα Γιάννενα, καθώς σύμφωνα με το epiruspost.gr, οι μαθητές έκαναν το self test και μετά τον μεγάλο αριθμό θετικών αποτελεσμάτων, οι γονείς άρχισαν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Έγινε επανέλεγχος με rapid test τόσο στην κεντρική πλατεία, όσο και στη μονάδα που λειτουργεί στο στρατόπεδο Βελισσαρίου όταν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό.

Στη συνέχεια της ημέρας, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το «αλαλούμ» π[ου έχει δημιουργηθεί, έσπευσε να δηλώσει ότι στο σύνολο των 1,6 εκατομμυρίων σελφ τεστ, το 1% των self test, δηλαδή 16.000 τεστ θα μπορούσαν να δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα: «Το επιστημονικό αποδεκτό όριο για ψευδώς θετικά τεστ είναι 1%. Εφ’ όσον γίνονται 1,6 εκατ. τεστ θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι 16.000 ψευδώς θετικά σελφ τεστ» είπε.

Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κάνει σελφ τεστ, να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις γύρω από το θέμα, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας (ΔΟΕ), Θανάσης Κικινής, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλοί εκπαιδευτικοί με τα self test την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων στο Real FM, όπου δήλωσε:

«Με τα self test υπάρχει μεγάλο θέμα, πολλοί αναπληρωτές συνάδελφοι μου δεν ήταν καταχωρημένοι και έψαχναν πώς θα μπορέσουν να μπουν σήμερα στο σχολείο. Πολλοί θα χρειαστεί να κάνουν rapid test πριν μπουν στο σχολείο. Πολλοί μαθητές δεν βρήκαν γιατί υπάρχει ένα πρόβλημα εφοδιασμού σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι ζητήματα τα οποία υπάρχουν γιατί δεν ήταν πλήρως έτοιμη η αγορά να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση που γέννησε η έναρξη των δημοτικών σχολείων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Αδαμάντιος Ψαριανός, υποστήριξε ότι «δυστυχώς το Σαββατοκύριακο για άλλη μία φορά στα εφημερεύοντα και στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία έγινε ένας πανικός… Σήμερα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές παίρνουν δύο τεστ. Το ένα το οποίο θα το δηλώσουν την Πέμπτη και το άλλο θα το δηλώσουν την άλλη εβδομάδα».

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Τσεκο΄θρι

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί