Newsroom

Newsroom

Χάνει τα κοράλλια του ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Δεκάδες ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί ενώ προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο επισκεπτών αλλά και…

Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Δεκάδες ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί ενώ προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο επισκεπτών αλλά και ολόκληρης της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ο λόγος για το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, ο οποίος κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Αυτό προκύπτει από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που δημοσίευσε αυστραλιανό ερευνητικό κέντρο. Ο ύφαλος, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας, στα ανοιχτά του Κουίνσλαντ, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο σχηματισμός που έχει δημιουργηθεί από ζωντανούς οργανισμούς. Η επιβίωσή του, όμως, θεωρείται πλέον αμφίβολη, καθώς οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Αυστραλίας διαπίστωσαν πως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο ύφαλος έχει απολέσει κάτι περισσότερο από τα μισά του κοράλλια.

Η αξία των κοραλλιογενών υφάλων είναι ανυπολόγιστη, καθώς προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες οργανισμούς. Η κύρια απειλή τους είναι η λεύκανση, μια ασθένεια που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και την όξυνση των ωκεανών, δύο φαινόμενα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των υφάλων, καθώς επηρεάζουν την παραγωγή ανθρακικού ασβεστίου, που αποτελεί το δομικό τους υλικό.

«Η μελέτη δείχνει πως οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως οι συχνοί τροπικοί τυφώνες, ο υπερπληθυσμός ορισμένων ειδών και τα δύο σοβαρά περιστατικά λεύκανσης των κοραλλιών, εξόντωσαν τον ύφαλο μέσα σε 30 χρόνια. Η μείωση που έχουμε καταγράψει, εκτός από εξαιρετικά ανησυχητική, είναι πρωτοφανής», εξηγεί ο Τζον Γκαν, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού ανέλυσαν περισσότερες από 2.000 επιμέρους μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1985 μέχρι φέτος σε 214 τμήματα του υφάλου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στο σύνολό του ο ύφαλος, μέσα σε 27 χρόνια, μειώθηκε κατά 50,7%. Το μεγαλύτερο ποσοστό του υφάλου καταστράφηκε από το 1998 και μετά. Από τότε μέχρι σήμερα ο ρυθμός καταστροφής του υφάλου έχει αυξηθεί δραματικά και, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, μέχρι το 2022 ο ύφαλος θα χάσει ακόμη 50% από τα υπάρχοντα κοράλλια.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…