Η Ευρώπη χάνει 3,2 δισ. δολάρια το μήνα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει τουλάχιστον 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με έκθεση ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Idriss Jazairy.

59b9555a1dc52438128b4687

«Η πιο αξιόπιστη προσέγγιση είναι τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα», αναφέρει η έκθεση για τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών αναγκαστικών μέτρων, όπως ανέφερε το Sputnik.

Ο Jazairy τόνισε ότι η Ρωσία είχε υποστεί άμεση απώλεια σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως ή συνολικά 55 δισεκατομμύρια δολαρίων μέχρι στιγμής.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας επεβλήθησαν το 2014 σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της χώρας στις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Οι κυρώσεις αφορούν τον οικονομικό, ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας, ενώ κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα.

Η Μόσχα ανταποκρίθηκε επιβάλλοντας εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες στις χώρες που εντάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων.

Έκτοτε, οι δυο πλευρές έχουν επανειλημμένα διευρύνει και επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα.

Η Ρωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ελβετία. Η χώρα είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου.