Newsroom

Newsroom

Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου στο koutipandoras.gr: "Ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει γίνει σύμβολο εκείνων που αδικήθηκαν επειδή αγάπησαν"

Η παράσταση «De Profundis» είναι ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ, του δαιμονοποιημένου ποιητή που δοξάστηκε, ταπεινώθηκε και καταδικάστηκε με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας.

581cbe7d1dc524501c8b460c

Η σκηνοθέτις Αθανασία Καραγιαννοπούλου μας μιλάει για τη δεύτερη ζωή του, την ανθρώπινη άνοδο και την πτώση, αλλά και την ευκαιρία που του δίνει η παράσταση να «κερδίσει» τη Δίκη απέναντι στην Κοινωνία.

Η αριστουργηματική αυτή ερωτική επιστολή όπου απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά το θάνατό του – αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη – με τον τίτλο De Profundis (Εκ Βαθέων). To De Profundis – και γενικά η υπόθεσή του Όσκαρ Ουάιλντ – συνέβαλε στην κατάργηση του Νόμου περί Ομοφυλοφιλίας κι έγινε το διαχρονικό μανιφέστο της Αγάπης.

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε στο έργο του Όσκαρ Γουάιλντ;

Ο απίστευτος έρωτας του. Η αγωνία του. Η αδικία. Η ανακάλυψη της Αγάπης και της Ταπεινότητας. Η κάθε λέξη του που είναι ποίηση και η κάθε φράση του που είναι μότο ζωής.

Πείτε μας λίγα λόγια για αυτόν τον δαιμονοποιημένο ήρωα.

Ήταν και είναι ο πιο διάσημος Ιρλανδός ποιητής… της Αγγλίας. Αλλά η ίδια η Αγγλία τον εκμεταλλεύτηκε και τον εξευτέλισε: Όταν άρχισε να την ενοχλεί με την κριτική και την άφοβη ειρωνία του, όταν η επιτυχία του είχε ξεπεράσει τα όρια, τον καταδίκασε με το Νόμο περί Ομοφυλοφιλίας. Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε μια ζωή προ Φυλακής και μία ζωή μετά Φυλακής: Η πρώτη ζωή του ήταν ποτισμένη από ομορφιά, πλούτο, κωμωδία, γλέντια, ταξίδια, ομιλίες, ευφυολογήματα, δόξα, ρεκόρ θεατρικών επιτυχιών και ρεκόρ πωλήσεων βιβλίων. Η δεύτερη ζωή του είχε φτώχεια, ταπείνωση και ταπεινότητα, εξαθλίωση, προδοσία, πόνο και μία μόνο δημιουργία: τη συγκλονιστική Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ.

Πρόκειται για μία δραματική ερωτική επιστολή γραμμένη μέσα από τη φυλακή το 1897. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να μας “διδάξει” σήμερα αυτή η εκ βαθέων εξομολόγηση;

Μας διδάσκει τη λύση. Τη διέξοδο. Το γιατρικό από τα δεινά. “Η Αγάπη μπορεί να δει αυτό που είναι γραμμένο και στο πιο μακρινό αστέρι” μας λέει, συμβουλεύοντας μας να στραφούμε στην Αγάπη όταν πια τίποτα δεν μας στηρίζει, όταν όλες οι υλικές απολαύσεις και δυνατότητες έχουν χαθεί. “Ποιος μπορεί να είναι φτωχός όταν έχει Αγαπηθεί;” ρωτά και ταυτόχρονα μας παρηγορεί.

To De Profundis συνέβαλε στην κατάργηση του Νόμου περί Ομοφυλοφιλίας. Στη σημερινή εποχή, πόσο πιστεύετε ότι έχουμε προχωρήσει στην αντίληψη μας για αυτό το ζήτημα;

Φυσικά και έχουμε προχωρήσει. Φυσικά και ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει όχι μόνο αθωωθεί στα μάτια μας αλλά έχει γίνει και το σύμβολο όλων εκείνων που αδικήθηκαν επειδή αγάπησαν. Αλλά… Στην εποχή μας μπορεί να μη μας δικάζουν πια Νόμοι για τις “ξεχωριστές” επιλογές μας ή την “διαφορετική” στάση μας, αλλά, συχνά, μας δικάζει η μικρή μας Κοινωνία, μας καταδικάζουν οι άνθρωποι που απλώς δεν μπορούν να αντέξουν την “ασυμφωνία” μας. Όλοι μας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε περιθωριοποιηθεί. Όλοι μας, έχουμε προδοθεί. Όλοι μας έχουμε βιώσει την άνοδο και την πτώση.

Γιατί η παράσταση ζητάει την ετυμηγορία του κοινού; Ακούμε μία εξομολόγηση πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατο του αποστολέα.

Στην πρώτη δίκη του Ουάιλντ, τότε που καταδικάστηκε για Ομοφυλοφιλία σε δύο χρόνια φυλάκισης και καταναγκαστικών έργων, δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να απολογηθεί. Η παράσταση μας, σήμερα, ζητά μέσω του υπέροχου ηθοποιού Νίκου Νίκα, μια νέα ετυμηγορία, για τον άνθρωπο που «μιλά» αντί για εμάς τόσο συχνά (στα social media δεν υπάρχει μέρα που να μην δεις ή να μη γράψεις μια φράση του Ουάιλντ). Όπως, χθες μόλις, αποφασίστηκε στην Αγγλία η μετά θάνατον αθώωση του, έτσι και εμείς του δίνουμε τη Σκηνή και την ευκαιρία για να απολογηθεί μέσω του γράμματος του προς τον εραστή του και να «κερδίσει» τη Δίκη απέναντι στην Κοινωνία.

Ποια φράση του έργου θεωρείτε ότι σας εμπνέει και σας γοητεύει περισσότερο;

Η Αγάπη είναι το αρχαίο μυστικό του Κόσμου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Να συνεχιστούν με εκπληκτική ανταπόκριση και οι δύο παραστάσεις μου που παίζονται αυτό τον καιρό: « Όλη η Βίβλος- λέμε τώρα» και «De Profundis». Μετά τα Χριστούγεννα θα «εμπλακώ» σε ένα άλλο, μαγικό έργο… Αλλά θα τα πούμε τότε.


Συντελεστές

Μετάφραση/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Φωτισμοί/Εικαστικός Σχεδιασμός: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Μουσική Επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Ερμηνεία: Νίκος Νίκας

INFO:

Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας/ Β’Σκηνή

Κεφαλληνίας 16-18 Κυψέλη

Πληροφορίες – κρατήσεις : 210 8838727

Παραστάσεις:

Τετάρτη στις 21.00

Διάρκεια:

80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 12 ευρώ

Φοιτητικό: 8 ευρώ

Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…