Newsroom

Newsroom

Η άγνωστη περιοχή της Ιταλίας, γεμάτη μεσαιωνικά κάστρα, φρούρια και πειρατές!

Μία γη με βοσκούς, λύκους και πόλεις - φαντάσματα, που έχει λεηλατηθεί στο παρελθόν από πειρατές και ληστές, προσφέρει απλόχερα ανέγγιχτα τοπία, παρθένες παραλίες και χιονισμένα βουνά. Μία γραφική ακτή στην οποία βρίσκονται διάσπαρτα οχυρά και διατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις.

5828ba0f1dc524c86c8b463b

Στο βαθύ νότο της Ιταλίας, η Molise είναι η λιγότερο γνωστή ιταλική περιφέρεια, ίσως ακόμα και μεταξύ των Ιταλών.

Ο καθαρός αέρας του βουνού και η νομαδική παράδοση κυριαρχούν. Στη διατροφή, απολαμβάνουν απλόχερα κρέατα, λουκάνικα και αλλαντικά. Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει την περίφημη pampanella, ένα πιάτο από χοιρινό, μαγειρεμένο με τσίλι, σκόρδο και ξύδι, αλλά και την pezzata, δηλαδή ωμό αρνί σερβιρισμένο με πατάτες και ντομάτες. Το τοπικό τυρί ονομάζεται caciocavallo επειδή έχει σχήμα σαν δάκρυ και στα ιταλικά σημαίνει “δακρυσμένος”.

Η Molise είναι το πατρογονικό σπίτι των πολεμόχαρων Σαμνιτών, οι οποίοι απέκρουσαν πολλές επιθέσεις εναντίον της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Η πόλη έχει λεηλατηθεί από τους Ρωμαίους, τους Νορμανδούς, τους Ισπανούς, τους Σλάβους και από πειρατές. Μία παραμελημένη περιοχή, χαμένη ανάμεσα στο πλούσιο παπικό κράτος και το βασίλειο της Νάπολης, η Molise δημιουργήθηκε τελικά το 1963, όταν χωρίστηκε από τη γειτονική περιοχή Abruzzo.


Οι ντόπιοι θυμούνται ακόμα την ιστορία τους και τη γενναία αντίσταση στους τούρκους εισβολείς το 1566 και κάθε Αύγουστο σε ένα γραφικό λιμάνι με ασβεστωμένα σπίτια και καλύβες ψαράδων, διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με την αναπαράσταση της μάχης στην οποία νίκησαν τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή.

Η περιοχή είναι διάσπαρτη με εγκαταλελειμμένα μεσαιωνικά χωριά και κάστρα, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα σε μοναστήρια και μονές. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν πριν από πολύ καιρό από την περιοχή, εξαιτίας της μετανάστευσης και καταστροφικών σεισμών και τα άλογα που βόσκουν ελεύθερα είναι οι μοναδικοί οικοδεσπότες για τους επισκέπτες. Ένας λαβύρινθος από σπασμένα καλντερίμια, σκονισμένες εκκλησίες και ανισόρροπες πόρτες. Υπάρχουν επίσης αρχαίοι τάφοι, υδραγωγείο και εντυπωσιακές μονές. Πολλά από τα στοιχειωμένα χωριά – φαντάσματα κόβουν την ανάσα, όπως τα Ciccagne, Mucciarone, Pincere και Civita di Bojano.


Η τοπική διάλεκτος δεν μοιάζει τόσο με ιταλικά, όσο με αλβανικά και ονομάζεται Arberesh. Πολλοί Αλβανοί εξαιτίας των τουρκικών διώξεων που υπέστησαν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 13ο αιώνα, στέριωσαν στα εδάφη και εξακολουθούν να συμβαδίζουν με τις παλιές παραδόσεις και να θυμούνται τη γλώσσα τους και το παρελθόν τους, με τους μαθητές να διδάσκονται την ιδιόμορφη διάλεκτο στα σχολεία.Επίσης, κατά τη διάρκεια του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι, το αρχιπέλαγος των Tremiti, ήταν στρατόπεδο για πολιτικούς κρατούμενους. 

Είναι η δεύτερη μικρότερη περιοχή της Ιταλίας, αλλά έχει θάλασσα, λίμνες, δάση και βουνά. Σε απόσταση μιας μόνο ώρας μπορείτε να βρεθείτε από τις παρθένες παραλίες των ακτών της Αδριατικής, στα χιονοδρομικά κέντρα Capracotta και Καμπιτέλλο Matise.


Στην Pietrabbondante υπάρχουν ερείπια που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.χ, ενώ μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμα ένα νεκροταφείο, ένα ιερό και ναούς με επιβλητική θέα πάνω από τους λόφους. Η Saepinum από την άλλη είναι μία μικρή Πομπηία: Ένα απίστευτα καλά διατηρημένο παράδειγμα μιας επαρχιακής ρωμαϊκής πόλης. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στα ερείπια των πύργων, στα βασιλικά συντριβάνια και τα ιαματικά λουτρά και να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας σε μία αλλοτινή εποχή.


Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…