Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί: ΝAVTEX σε κυπριακή ΑΟΖ και Καστελόριζο

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι αφού μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλομένους με την οποία παρατείνει, έως στις 10 Μαρτίου, την ισχύ των NAVTEX για τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας με νέα ναυτική οδηγία προαναγγέλλει άσκηση με πυρά για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις ανατολικές ακτές του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οδηγία η άσκηση θα διαρκέσει από τη μια το μεσημέρι έως στις πέντε το απόγευμα και η περιοχή που δεσμεύει παράνομα βρίσκεται περι τα 15 ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές του Καστελόριζου.

Η Τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0261/18

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 22 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z IN AREA BOUNDED BY;

35 50.00 N – 029 50.00 E

35 40.00 N – 029 50.00 E

35 40.00 N – 029 20.00 E

35 50.00 N – 029 20.00 E

CAUTION ADVISED.

NAVTEX για την κυπριακή ΑΟΖ

Νωρίτερα, η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση ασκήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου. 

Η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρ Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.

Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη μετά την νέα Navtex της Τουρκίας

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Τρόμος πάνω από την Κύπρο: Ημίγυμνη γυναίκα επιχείρησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Allahu Akbar»

Μια γυναίκα, η οποία έμεινε με τα εσώρουχά της μέσα σε πτήση από Λάρνακα προς…

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αγωνία στο αέρα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air France στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Συναγερμός σήμανε όταν πυκνοί καπνοί γέμισαν το χώρο του πιλοτηρίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.