Newsroom

Newsroom

Γιουνκέρ: Ζητώ από τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ

Σε παραθεσμική παρέμβαση προχώρησε ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, απευθυνόμενος όπως -κυρίως- είπε στους Έλληνες πολίτες. Τους κάλεσε να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, όποιο κι αν είναι τελικά το ερώτημα, ενώ δήλωσε με νόημα πως «δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε, επειδή φοβάστε να πεθάνετε». Υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων δύο θεσμών καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ ανέφερε ότι η πρόταση των Θεσμών είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και στόχο να προστατεύσει τους κοινωνικά αδύναμους. 

2298761 0

Σε παραθεσμική παρέμβαση προχώρησε ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, απευθυνόμενος όπως -κυρίως- είπε στους Έλληνες πολίτες. Τους κάλεσε να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, όποιο κι αν είναι τελικά το ερώτημα, ενώ δήλωσε με νόημα πως «δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε, επειδή φοβάστε να πεθάνετε». Υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων δύο θεσμών καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ενώ ανέφερε ότι η πρόταση των Θεσμών είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και στόχο να προστατεύσει τους κοινωνικά αδύναμους. 

Αν και είπε πολλές φορές πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα είναι ποτέ επιλογή του, είπε πως ένα πιθανό ΟΧΙ των Ελλήνων στο δημοψήφισμα θα σήμαινε πως θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις από την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα ιδεώδη της σύγκλισης των απόψεων πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. “είτε νικάμε όλοι μαζί είτε χάνουμε όλοι μαζί” είπε ο κ. Γιουνκέρ. 

Ερχόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων, καταλόγισε στην ελληνική κυβένρηση ότι έφυγε αδικαιολόγητα από αυτές. “Αισθάνομαι προδωμένος” είπε χαρακτηριστικά κι εξήγησε πως ο ίδιος, οι συνεργάτες του, οι τρεις θεσμοί κι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δούλεψαν πολύ σκληρά για να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα. Κατηγόρησε τις ελληνικές Αρχές πως προκήρυξαν δημοψήφισμα επί “μισοτελειωμένων προτάσεων” και πως δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς στον ελληνικό λαό τις θέσεις των δανειστών. 

Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ είπε πως οι θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αν το θελήσει η ελληνική κυβέρνηση και να συζητήσει επί της πρότασης των θεσμών. 

Στη συνέχεια είπε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα των κυβερνήσεων άλλων κρατών που στο παρελθόν έλαβαν δύσκολες αποφάσεις παίρνοντας το πολιτικό κόστος, όπως η Ιρλανδία κι η Κύπρος. Παρόλο που νωρίτερα είχε πως η πρόταση των θεσμών ήταν μισοτελειωμένη, στη συνέχεια υπερασπίστηκε τα βασικά της σημεία, λέγοντας πως είχε αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο χαρακτήρα.

«Οι Έλληνες είναι στην καρδιά μου, είμαι στο πλευρό των Ελλήνων» είπε πολλές φορές ο Γιουνκέρ και τόνισε πως «πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην κοινωνική πλευρά». Σε αυτό το σημείο επανέλαβε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα είναι ποτέ επιλογή για εκείνον αλλά υποστήριξε πως στην προσπάθειά του να βρει λύση, έχει “εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες” λαμβάνοντας υπόψιν τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις ευαισθησίες των άλλων 18 δημοκρατιών της ευρωζώνης.

Τόνισε πως για πρώτη φορά οι συζητήσεις γίνονταν σε πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο κι όχι σε επίπεδο τεχνοκρατών. Αναφέρθηκε στην αντικατάσταση της τρόικας από το Brussels Group κι είπε πως «έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να βρούμε κοινωνικά δίκαια μέτρα που όμως θα εξασφαλίσουν δημοσιονομική προσαρμογή».

Είπε πολλές φορές πως σε αυτό το πακέτο «δεν υπάρχουν παγίδες» και πως δεν προβλέπει περικοπές στο συνταξιοδοτικό και τους μισθούς. Είπε επίσης πως το πακέτο δημιουργεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και περιέχει κοινωνικά δίκαια μέτρα. «Εμείς επιμείναμε στα πιο κοινωνικά δίκαια μέτρα κι όχι η ελληνική κυβέρνηση» είπε υπονοώντας πως η ελληνική κυβέρνηση δε νοιάζεται επαρκώς. 

Συνέχισε λέγοντας πως το πακέτο απαιτεί τον έλεγχο των κρατικών δαπανών. Είπε επίσης πως στο πακέτο προβλέπονται και θέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα και σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Υπερασπιζόμενος την πρόταση των θεσμών, μίλησε για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, την κατάργηση προνομιακών διατάξεων κοινωνικών ομάδων όπως οι πλοιοκτήτες και πως περιέχει «περιστολή δαπανών που δε θα είχε αντίκτυπο στη ζωή του πολίτη όπως αμυντικές δαπάνες».

Παρουσιάζοντας την πρόταση των θεσμών ως αναπτυξιακή, είπε πως σε συνδυαμσό με τα 35 δισ. του «πακέτου Γιουνκέρ» θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Χρειαζόμαστε μια ευρεία και μεγάλη δέσμη μεταρρυθμίσεων» είπε στηλιτεύοντας την έλλειψη του ανταγωνισμού στις ελληνικές αγορές που έχει επίπτωση στις τιμές των προϊόντων. Είπε πως στην τελευταία πρόταση των δανειστών ο συντελεστής του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία κατεβαίνει στο 13% και πως υπήρχε πρόβλεψη για συζήτηση πάνω στο χρέος στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

«Τι ξέρουν οι Έλληνες για την ευελιξία και την επιμονή των θεσμών για μία συμφωνία; Τι ξέρουν για την τελευταία προσφορά» διερωτήθηκε ο κ. Γιουνκέρ και πρόσθεσε πως θέλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και για αυτόν τον λόγο μιλάει στον Τύπο, γιατί όπως τόνισε «οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν την αλήθεια».

«Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό», υπογραμμίζοντας ότι η πόρτα είναι ακόμα ανοιχτή για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Επίσης, σημείωσε ότι «είναι ντροπιαστικό να αναφέρω ξανά και ξανά ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο λεπτό».

Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε πως δεν ήξερε ότι η ελληνική πλευρά θα φύγει από τη διαπραγμάτευση. «Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι και οι Έλληνές να ορίσουν το πεπρωμένο τους», συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει στο λαό τι διακυβέβευται. «Είναι η στιγμή της αλήθειας» επισήμανε.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «δεν προδώσαμε ποτέ τους Έλληνες. Ζητάω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ», ενώ εκτίμησε πως η ερώτηση στο δημοψήφισμα μπορεί να αλλάξει.

«Ζητάμε από τους Έλληνες να πουν ΝΑΙ γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εκπέμψουν ένα θετικό μήνυμα στα υπόλοιπα κράτη μέλη, κάτι που σημάνει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην Ευρώπη» και τόνισε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό πως «δεν πρέπει να αυτοκτονήσετε, επειδή φοβάστε να πεθάνετε. Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη, η Ευρώπη είναι η Ελλάδα».

Ερωτώμενος τί θα σημαίνει η επικράτηση του ΟΧΙ, απάντησε πως θα σήμαινε ότι “η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη” και πως κρατά αποστάσεις από την ευρωζώνη. 
Σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με τις ιστορικές ευθύνες της Ευρώπης μπροστά στο αδιέξοδο με την Ελλάδα, επανέλαβε πως ο ίδιος κι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν προσπαθήσει πολύ για την εύρεση λύσης.

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…