Γιατροί έσωσαν 12χρονο προσφυγόπουλο που η κυβέρνηση του στέρησε την περίθαλψη

Λόγω της εγκυκλίου Βρούτση που απαγορεύει τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, ο 12χρονος δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει τα φάρμακά του

AP prosfygopoulo

Χάρη στην αλληλεγγύη και τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Μυτιλήνης, το 12χρονο αγοράκι που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του και βρέθηκε στο νησί με το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, κατάφερε να λάβει τα απαραίτητα φάρμακα και να μην κινδυνεύσει τελικά με απόρριψη μοσχεύματος. 

Η κατάπτυστη εγκύκλιος Βρούτση που απαγορεύει τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και στερεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, λίγο έλειψε να αφήσει το σημάδι της στον 12χρονο πρόσφυγα.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άννα Ζερβού, μίλησε στο iatropedia.gr σχετικά με το περιστατικό και περιγράφει τα όσα έγιναν:

«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικά δεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο».

Η εισαγωγή του 12χρονου στην παιδιατρική κλινική -αν και ήταν λύση ανάγκης- εγκυμονούσε τον σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί λοίμωξη στο παιδί, κάτι που θα έθετε σε δοκιμασία τόσο το μόσχευμα, όσο και την ίδια του τη ζωή, λέει η κα. Ζερβού:

«Δεν μπορώ να κάνω εισαγωγή το παιδί στο παιδιατρικό για να λύσω το θέμα, γιατί έχει ήδη επιβαρυμένη υγεία. Γιατί στο παιδιατρικό υπάρχουν λοιμώξεις, τα παιδιά έχουνε γαστρεντερίτιδες και ιώσεις. Ένα παιδί που έχει κάνει μεταμόσχευση, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και δεν μπορεί να παραμείνει μέσα σε ένα παιδιατρικό. Αυτό ήταν λύση ανάγκης για να πάρει τα φάρμακα».

Αφού χορηγήθηκε στο παιδί η θεραπεία, στη συνέχει ζητήθηκε άρση του γεωγραφικού περιορισμού και του χορηγήθηκε ειδική άδεια (η οποία δίνεται σε ευάλωτους πληθυσμούς), ώστε να ταξιδέψει στην Αθήνα. Αντιμετωπίστηκε στο ειδικό τμήμα του νοσοκομείου Παίδων και επέτρεψε στο Hot Spot της Μόριας.

Το φαινόμενο που έχει προκύψει από την απόφαση Βρούτση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί προβληματίζονται, με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους πρόσφυγες ασθενείς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κυρίως, υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να αγοράσουν το απαραίτητο για τη νόσο τους φάρμακο, της ερυθροποιητίνης.

Όπως υποστηρίζει, η Ιωάννα Κατσάρα, νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τους αιμοκαθαιρόμενους πρόσφυγες:

«Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν. Τα φάρμακα των νεφροπαθών είναι αρκετά ακριβά, οπότε είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν. Έχουμε δώσει μια προσωρινή λύση, κάποια φάρμακα νοσοκομειακά, επειδή γίνεται εισιτήριο για την αιμοκάθαρση να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το φάρμακο τους εκείνης της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντική βοήθεια γι’αυτούς τους αρρώστους και είναι προς τιμήν του νοσοκομείου που έδωσε αυτή τη λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί έτσι. Εκτός νοσοκομείου, πάντως, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καβάλας έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και εμβολίασαν 127 προσφυγόπουλα ηλικίας από 12 μηνών έως 15 χρόνων – εκ των οποίων τα 83 με δική του δαπάνη καθώς ήταν χωρίς ΑΜΚΑ. Η ενέργεια αυτή έγινε προκειμένου «να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και να μπορούν να ενταχθούν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δομές των σχολείων» όπως περιγράφει η ανακοίνωση και κατέληγε με την εξής δήλωση: «Όταν και όπου χρειαστεί θα είμαστε δίπλα τους».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…