Γαλλία: Μειωμένη μέχρι τώρα η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Στο 19,24% ανερχόταν το μεσημέρι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

NewsRoom 11/06/2017 | 16:29

Το 2012, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 21,0

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.

Ψήφισε ο Μακρόν

Στο θέρετρο του Τουκέ, στην περιφέρεια Πα-ντε-Καλέ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Χαμογελαστός, ο Μακρόν, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ, ψήφισε στο δημαρχείο χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Αφού χαιρέτησε πολλούς πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του και δέχτηκε να φωτογραφηθεί μαζί τους, ο Γάλλος πρόεδρος διέσχισε με αυτοκίνητο μερικές εκατοντάδες μέτρα για να φτάσει στο δημαρχείο, όπου τον περίμενε πλήθος υποστηρικτών του.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε έρθει τρίτος στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με ποσοστό 18,45%, πίσω από τη Μαρίν Λεπέν (34,35%) και τον Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,13%).

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ, ψήφισε γύρω στις 11.00 το πρωί, τοπική ώρα, στο Ενέν-Μπομόν.

Ερωτηθείσα από τους δημοσιογράφους για την εμφανώς μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα, η Λεπέν παραδέχτηκε ότι «υπάρχει κάποια κόπωση, μετά από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, τις προκριματικές και τις προεδρικές». Συμπλήρωσε ωστόσο πως είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να πάνε να ψηφίσουν.

Το 2012 η Λεπέν ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κεμέλ και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών έλαβε ποσοστό 41% στην περιφέρεια αυτή και στον δεύτερο 58%, μάλιστα στο Ενέν-Μπομόν το ποσοστό της ήταν ακόμη υψηλότερο, αφού άγγιξε το 61%.