Newsroom

Newsroom

Γ. Στουρνάρας: "Δεν θα αιτηθούμε τώρα επαναδιαπραγμάτευση"

«Εμείς λέμε θα μείνουμε στο ευρώ και θα αλλάξουμε το Μνημόνιο, γιατί δεν πάει άλλο με την κατρακύλα της ύφεσης».…

«Εμείς λέμε θα μείνουμε στο ευρώ και θα αλλάξουμε το Μνημόνιο, γιατί δεν πάει άλλο με την κατρακύλα της ύφεσης». Τα λόγια ανήκουν στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης λίγες μόλις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του, Γιάννης Στουρνάρας και ένα από τα στελέχη του βασικού πυρήνα της σημιτικής περιόδου του εκσυγχρονισμού βάλθηκε να τον διαψεύσει. Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο να ζητήσει στην παρούσα φάση βελτίωση των όρων του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι διεθνείς πιστωτές θα απορρίψουν το αίτημα.

Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί αποκλειστική δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών για το θέμα. «Το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και δεν μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από τους πιστωτές μας αν δεν το επαναφέρουμε σε σωστή πορεία», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times και πρόσθεσε ότι «υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, αλλά παραμένει μακρύ τούνελ».

Πιο απλά η νέα κυβέρνηση εγκαταλείπει μία από τις βασικές της προεκλογικές της δεσμεύσεις και τάσσεται ουσιαστικά με το μέρος των δανειστών. Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου περνά σε δεύτερη μοίρα, όπως επίσης και οι υποσχέσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ανέκρουσαν πρύμναν

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης «αντηχεί» την δήλωση Λαγκάρντ ότι δεν βρίσκεται σε «διαπραγματευτική διάθεση» προσθέτοντας με ειρωνική διάθεση πως «αναμένει να δει την καλή πρόοδο που έχει γίνει από την Ελλάδα».

Μάλιστα οι Financial Times σημειώνουν ότι η αναδιαπραγμάτευση όρων της δανειακής σύμβασης καθώς και επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων βρισκόταν στην κορυφή των προεκλογικών εξαγγελιών των κομμάτων που σήμερα συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση και όρο συμμετοχής εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στις συζητήσεις, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την τρόικα ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για αλλαγή των προθεσμιών επίτευξης των στόχων.

Αντί για επαναδιαπραγμάτευση, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δέσμευσή του να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να αναστραφεί το κακό οικονομικό κλίμα και να αρχίσει η δημιουργία θέσεων εργασίας», όπως αναφέρει πηγή από την ελληνική κυβέρνηση στην εφημερίδα.

Συμπληρώνοντας το ρεπορτάζ τους από Αθήνα οι Financial Times αναφέρουν ότι η τρόικα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεν βάση για αίτηση επιμήκυνσης της περιόδου προσαρμογής, ωστόσο αυτό θα προϋπέθετε νέα κονδύλια εκ μέρους των εταίρων. Ωστόσο εκείνοι θα εμφανιστούν απρόθυμοι λόγω της έλλειψης προόδου εκ μέρους της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προχωρά η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε να συλληφθεί η φοροδιαφυγή (υπολογίζεται στο 5% του ΑΕΠ), ενώ ο φετινός προϋπολογισμός βρίσκεται επίσης εκτός στόχων παρά την πρόοδο στην περικοπή δαπανών, λόγω της μείωσης των εσόδων και της βαθύτερης ύφεσης.


Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.