Φονική πυρκαγιά Λονδίνο: Αυξήθηκαν στους 17 οι νεκροί – Σημαντικές παραλείψεις στην πυρασφάλεια

Στους 17 αυξήθηκαν οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε ξημερώματα Τετάρτης στον πύργο Grenfell, 24 ορόφων που βρίσκεται στα δυτικά του Λονδίνου.

5941118c1dc5247f7b8b4736 1

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Την ίδια στιγμή, στο φως έρχονται σημαντικές παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του πύργου διαμερισμάτων.

Δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να εξαπλωθεί η πυρκαγιά που αν η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, πληροφορίες ανέφεραν πως φέρεται να ξέσπασε από ψυγείο το οποίο εξερράγη στο δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 34 άτομα νοσηλεύονται ακόμη σε νοσοκομεία εκ των οποίων 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αρχικά, 74 άτομα εισήλθαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου για να τους παραχθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας ότι: “εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν.”

Στο κτίριο υπήρχαν 120 διαμερίσματα και ζούσαν περίπου 200 άνθρωποι. Όπως λένε οι πυροσβέστες ο φόβος κατάρρευσης του κτιρίου δεν έχει φύγει ακόμα.

Οι εικόνες φρίκης από το φλεγόμενο πύργο θύμισαν σε πολλούς εκείνες τις τραγικές εικόνες από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι μαρτυρίες τόσο από τους ενοίκους του κτιρίου που κατάφεραν να σωθούν όσο και από αυτόπτες μάρτυρες συγκλονίζουν. Όπως λένε, είδαν ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα ή να πετάνε τα παιδιά τους για να σωθούν. Κάποιοι άλλοι έδενα τα σεντόνια και τα πετούσαν από τα παράθυρα μετατρέποντάς τα σε σχοινιά για να σωθούν.

Κάποιοι άλλοι καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια κουνώντας λευκές πετσέτες και τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών. Στο σημείο συνεχίζουν να δίνουν μάχη 200 πυροσβέστες.

Όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν δήλωσαν πως όχι μόνο δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης αλλά εκείνη την ώρα είχε μπλοκάρει και η σκάλα από την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Παραλήψεις στην πυρασφάλεια

Την ίδια στιγμή που η αστυνομία αναμένει αύξηση του αριθμού των νεκρών στο φως έρχονται παραλήψεις στο σύστημα πυρασφάλειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας κτηρίων, τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου διαμερισμάτων στο Δυτικό Λονδίνο, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση “ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια” του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Πηγές: BBC, Guardian, ΑΠΕ

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…