Φοιτήτριες καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση από πρώην καθηγητη του ΑΠΘ

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες, για να μιλήσουν και να καταγγείλουν αντίστοιχες εμπειρίες, γεννώντας το ελληνικό #MeToo.

NewsRoom 17/01/2021 | 19:16

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου έδωσε δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες, για να μιλήσουν και να καταγγείλουν αντίστοιχες εμπειρίες, γεννώντας το ελληνικό #MeToo.

Έτσι, η καταγγελία πρώην φοιτήτριας τους ΑΠΘ προκάλεσε σειρά «εξομολογήσεων» σε κλειστή ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, με πολλές κοπέλες να κάνουν λόγο για περιστατικά κακοποίησης μέχρι και από τον ίδιο καθηγητή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο καθηγητής παρενοχλούσε στο γραφείο του τις φοιτήτριες και όσες δεν ανταποκρίνονταν, κοβόντουσαν στο μάθημά του. Μάλιστα, μία από τα θύματα εγκατέλειψε τη σχολή και επέστρεψε σε αυτή μετά από χρόνια, όταν εκείνος έπαψε να εργάζεται.

«Ο λόγος που άφησα κάποτε τη σχολή και γύρισα χρόνια μετά. Είχα μπει στη σχολή ανίδεη, με τη νοοτροπία του σχολείο ακόμη, νομίζοντας ότι είμαστε σε απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον και μου κάθισε βαριά τότε, αηδίασα και απέρριψα όλη τη σχολή αλλά μετά από χρόνια κατάλαβα πως ότι δεν αξίζει ένας αχαρακτήριστος για να στερηθώ τις σπουδές μου», δηλώνει συγκεκριμένα.

Την ίδια στιγμή μία ακόμα κοπέλα περιγράφει τις φρικιαστικές στιγμές που πέρασε στο γραφείο του όταν πήγε να ρωτήσει για το βαθμό της και εκείνος αποπειράθηκε να τη φιλήσει:

«Έχω πάει στο γραφείο του να ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε τον βαθμό απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα τύπου “τι ωραία μάτια έχεις και τι ωραίο στήθος” (επί λέξη) και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δε με άφηνε να φύγω όσο προσπαθούσα ευγενικά και εγώ να φύγω (θυμάμαι είχε έρθει ένας μεταπτυχιακός φοιτητής και παρακαλούσα να κάτσει για να μη μου συμβεί κάτι). Όταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλώς τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πως έφυγα, ευτυχώς δε συνέβη κάτι άλλο. Έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα», γράφει μια ακόμη κοπέλα.

Πηγή: rosa.gr