Το FBI υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι απέκρυψαν πληροφορίες για τον βομβιστή της Βοστώνης

cover
NewsRoom 10/04/2014 | 20:26

Οι Ρώσοι δεν μοιράστηκαν με το FBI πληροφορίες που είχαν στην διάθεσή τους για έναν από τους βομβιστές της Βοστώνης, δύο χρόνια πριν από την επίθεση στον Μαραθώνιο, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Στην έκθεση γενικού επιθεωρητή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία παραμένει εμπιστευτική, επισημαίνεται ότι το FBI δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει την επίθεση βάσει των πληροφοριών που είχε στην διάθεσή του εκείνη την εποχή, αναφέρει η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο.

Οι Ρώσοι είχαν πληροφορήσει το FBI το 2011 ότι ο Ταμερλάν «είχε προσηλυτιστεί στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και ήταν βαθιά θρησκευόμενος». Επίσης είχαν γνωστοποιήσει στο FBI ότι ο Ταμερλάν «είχε αλλάξει ριζικά το 2010 όταν ετοιμαζόταν να φύγει από τις ΗΠΑ για να ενταχθεί σε παράνομες οργανώσεις που δεν διευκρινίζονται». Ωστόσο στην συνέχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ρώσοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε πολλά αιτήματα των πρακτόρων του FBI για επιπλέον πληροφορίες.

Στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή διευκρινίζεται ότι μόνο μετά την επίθεση οι Ρώσοι μοιράστηκαν όλες τις πληροφορίες που είχαν στην διάθεσή τους για τον Ταμερλάν Τσαρνάγεφ, κυρίως για μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο νεαρός άνδρας με την μητέρα του για το θέμα της τζιχάντ (ιερός πόλεμος), σημειώνει η εφημερίδα.

Το FBI «ανακάλυψε ότι οι Ρώσοι δεν τους είχαν δώσει όλες τις πληροφορίες που διέθεταν εκείνη την εποχή γι' αυτόν» και «βάσει αυτού που το FBI είχε στα χέρια του, η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται οι Times.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την επιβολή της θανατικής ποινής στον Τζοχάρ Τσαρνάγεφ, ηλικίας εκείνη την εποχή 19 ετών, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στις δύο εκρήξεις στις 15 Απριλίου πέρυσι που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 264.

Ο αδελφός του, ο 26χρονος Ταμερλάν, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία τρεις ημέρες μετά την επίθεση.