Newsroom

Newsroom

Φαρμακοποιός εξηγεί τον μηχανισμό διάθεσης των self test στους πολίτες 

Απάντηση αναγνώστριας φαρμακοποιού

5059912 1

Αίσθηση προκάλεσε το χθεσινό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο koutipandoras.gr σχετικά με τη διάθεση των self tests μέσω των φαρμακείων και των ελλείψεων που παρατηρήθηκαν χθες από μαθητές και καθηγητές.

Στα όσα αναφέρονταν στο χθεσινό άρθρο ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει η φαρμακοποιός Ευγενία Τσαούση, η οποία σε επιστολή της στο koutipandoras εξηγεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάθεση των τεστ, αλλά και την αυξημένη ευθύνη που κλήθηκαν να αναλάβουν οι φαρμακοποιοί.

Συνεπές στο να μη λογοκρίνει τις απόψεις ούτε των συντακτών του, αλλά ούτε και των αναγνωστών του, το koutipandoras, με την άδεια της κ. Τσαούση, δημοσιεύει την επιστολή της, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην ιστοσελίδα έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα που αναφέρονται στον αγώνα που δίνουν οι φαρμακοποιοί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Οι φαρμακοποιοί απαιτούν από την κυβέρνηση αποκλειστικά ατομικές συσκευασίες self tests

Διαβάστε επίσης: Νέα κυβερνητική γκάφα: Self tests σε 25άδες αντί για ατομικές συσκευασίες παρέλαβαν τα φαρμακεία

Διαβάστε επίσης: Σε «απόγνωση» οι φαρμακοποιοί – Δεν μπορούμε να κάνουμε αντικατάσταση του εμβολίου
 

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Σχόλιο πάνω σε πρόσφατο άρθρο 

Έπεσε στην αντίληψη μας πρόσφατο άρθρο που αναρτήθηκε στις 10/05 από τον Βαγγέλη Σπυράκη. Θα σας παρακαλούσα πολύ την επόμενη φορά που θα επιθυμήσετε να επιτεθείτε σε έναν κλάδο που αυτή τη στιγμή, όπως και από την πρώτη στιγμή, πράττει τα δέοντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να κάνετε πρώτα καλύτερη έρευνα. 

Τα self-test που χορηγούνται κρατικά φτάνουν στα χέρια των φαρμακείων μέσω μηχανισμών και διαδικασιών οι οποίες επίσης ρυθμίζονται κρατικά. Χρησιμοποιείται το υπάρχον δίκτυο των φάρμακαποθήκες, χωρίς οι ίδιες οι φάρμακαποθήκες να διευθετούν την προμήθεια και τη διατήρηση του stock. Αυτο έχει σαν αποτέλεσμα οι διαδικασίες σε πολλά στάδια να βραδυγορουν καθώς οι παραλαβές δεν είναι τακτικές και οι αποστολές στα φαρμακεία γίνονται κατόπιν δρομολόγησης τους από την ΗΔΙΚΑ. 

Σε αντίθεση, τα rapid test τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία προς πώληση χαίρουν της ίδιας μεταχείρισης με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο ή είδος προς πώληση από το φαρμακείο. Εδώ, το stock και τις παραγγελίες τις διαχειρίζεται η φαρμακαποθήκη, υπάρχουν πολλοί προμηθευτές σε αντίθεση με τα κρατικώς διακινούμενα self-test και ως εκ τούτου η προμήθεια τους στο φαρμακείο είναι πολύ πιο αποτελεσματική και κυρίως επαρκής. 

Τα κρατικώς διακινουμενα self-test έρχονται σε ποσότητες μη καθοριζόμενες από τα φαρμακεία, συγκεκριμένα οι παραλαβές συνήθως αφορούν 120 τεμάχια ανάλογα με την ποσότητα που έχει αποσταλεί στις φάρμακαποθήκες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής μεγαλύτερης ποσότητας. 

Επαναποστολή πραγματοποιείται όταν το stock του φαρμακείου πέσει κάτω από τα 50 τεμάχια, προϋποθέτωντας βέβαια την πρότερη διεκπεραίωση της κρατική αποστολής τους και την επαρκεια αποθέματος στις φαρμακαποθήκες. Αρχίζει να γίνεται αντιληπτό το ποσό περίπλοκη είναι αυτή η διαδικασία; Να συνεχίσω λοιπόν, στο επίπεδο του φαρμακείου τώρα κατά την άφιξη του ανεφοδιασμού των κρατικών self-test απαιτείται μια διαδικασία ελέγχου των παραστατικών και προαιρετικού ελέγχου των self-test, τεμάχιο-τεμάχιο, καθώς πολλά εξ αυτών είναι ελαττωματικά. 

Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου τα συσκευασμένα self-test περιείχαν αμπούλες που ήταν κενές χωρίς αντιδραστήριο. Αντιληφθείτε λοιπόν ότι αυτή η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, από την αρχή μέχρι το τέλος της, καταναλώνει πάρα πολύ χρόνο ενώ παράλληλα οι τακτικές εργασίες του φαρμακείου συνεχίζουν να τρέχουν κανονικά. Οφείλετε να αντιληφθείτε επίσης ότι τα φαρμακεία είναι στην πλειοψηφία τους μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν το μέγιστο 1 ή 2 φαρμακοποιούς ή προσωπικό. 
Λαμβάνοντας αυτά υπ όψιν οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι ο χρόνος που διοχετεύεται από τους φαρμακοποιούς κοινότητας, προς εξυπηρέτηση της κοινωνικής πολιτικής που άλλοι επιλέγουν, καταλαμβάνει στην παρούσα φάση την πλειοψηφία των ημερησίων ωρών λειτουργίας των φαρμακείων και μαζί με αυτά και την ενέργεια αλλά και τις αντοχές των φαρμακοποιών. 

Να συμπληρωσω επίσης ότι το πρόγραμμα διανομής των self-test σε εβδομαδιαία βάση δεν διαμορφώνεται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους. Τυχόν αποφάσεις και αλλαγές γνωστοποιούνται στους φαρμακοποιούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, την προηγούμενη της εφαρμογής τους. 

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν ουδεμία δυνατότητα παρεμβολής στην πλατφόρμα για την διανομή των self-test και σαφώς δεν καθορίζουν οι ίδιοι ποιοί δικαιούνται να προμηθευτούν και ποιοί όχι. Η διαδικασία όλη ελέγχεται και συντονίζεται από την ΗΔΙΚΑ και ο φαρμακοποιός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πληκτρολογησει τον ΑΜΚΑ του πολίτη, να κάνει την ταυτοποίηση και να πατήσει το κουμπί για την δήλωση παραλαβής του τεστ. Σε εκείνη τη φάση η πλατφόρμα ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΈΝΑ κάνει την καταχώρηση ή βγάζει το μήνυμα “Ο συγκεκριμένος ΑΜΚΑ δεν πληροί τα κριτήρια παραλαβής self-test”. 

Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να παρέμβει. Οι δικαιούχοι καθορίζονται μετά από ένταξη των AMKA τους στην πλατφόρμα από την ΗΔΙΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς που συντονίζουν το εγχείρημα. Όταν λοιπόν το πρόγραμμα διανομής των self-test σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις ορίζει ότι Δευτέρα με Τετάρτη θα εξυπηρετούνται μόνο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, τα ΑΜΚΑ των λοιπόν εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα παραμένουν κλειδωμένα κατά το διάστημα αυτό μέχρι να από δεσμευτούν, κατά την ανακοίνωση, την Πέμπτη οπότε και θα κλειδώσουν τα ΑΜΚΑ των πρώτων. 

Είναι το λιγότερο άδικο να λοιδορείτε ή να συμβάλλετε στο “κρέμασμα” ενός κλάδου που καθημερινά τον τελευταίο χρόνο, και όχι μόνο, στέκεται στο πλευρό σας. Αντί να κάνετε αναφορά στις πολύ μεγάλες ποσότητες test που έχουν διακινηθεί μέσα από τα φαρμακεία μας, που δίχως την συμβολή του χρόνου μας και των επιχειρήσεων μας είναι αμφίβολο αν θα ήταν δυνατό να διατεθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην κοινότητα, αντί να ρωτήσετε έναν φαρμακοποιό πόσο έχει ταλαιπωρηθεί με την διαδικασία, πόσο άγχος του έχει προκληθεί και κυρίως πόσο χλευασμό και πόσες άδικες ή προσβλητικές συμπεριφορές έχει εισπράξει (από καθημερινή αγένεια μέχρι βρίσιμο σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις), αντί να ζητήσετε και να παρότρυνετε τον κόσμο να έχει υπομονή και να συμπεριφέρεται στους ανθρώπους που τον εξυπηρετούν με ευγένεια και ανθρωπιά εσείς αποφασίζετε, στην πορεία που έχουν χαράξει όλα τα μέσα ενημέρωσης, να αποδώσετε ευθύνες σε έναν κλάδο που στο εν λόγω εγχείρημα δεν φέρει ευθύνες, καθώς δεν κλήθηκε να γνωματεύσει και να παρέχει τις γνώσεις του στο σχεδιασμό του. 

Με μεγάλη απογοήτευση και έντονο αίσθημα αδικίας, 

Τσαούση Ευγενία Φαρμακοποιός»
 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη