Newsroom

Newsroom

Eurogroup: Καλύψτε τις υποχρεώσεις σας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου

Την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής ήταν το μήνυμα που πέρασε…

Την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας μας μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής ήταν το μήνυμα που πέρασε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δύο χρόνων προκειμένου να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η διετής επιμήκυνση βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τα μέλη της τρόικας και συμπλήρωσε ότι οι διεθνές δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα δύο ακόμα χρόνια προκειμένου να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο επιπλέον χρόνος δεν θα σήμαινε περισσότερα χρήματα από την ευρωζώνη ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα, θα κόστιζε περίπου 12 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών για το θέμα, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε μόλις αρχίσει τις συζητήσεις και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις και τη θέληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου «το πρόγραμμα να επανέλθει στις ράγες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πλέκοντας το εγκώμιο στην κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

Η ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης μάς διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση, με βάση τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε.
Τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη χώρα μας πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μέτρων που θα καταστήσουν την οικονομία βιώσιμη.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ικανοποιητική και θετική την πρόοδο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε και η ευρωζώνη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αποστολή της τρόικας, σημείωσε, θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει.
Αναφερόμενη στην περίπτωση της Ισπανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στη χώρα αμέσως μετά την ετήσια συνεδρίαση του Ταμείου στο Τόκιο, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Για την Κύπρο, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στη Λευκωσία μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας και της παροχής πρόσθετου χρόνου, εάν χρειαστεί, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup.

«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι εάν χρειάζεται πρέπει να της δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό δεν απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος: θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, όχι μόνο θα το προστατέψουμε μέσω της κεντρικής μας τράπεζας, αλλά μέσω αυτών των εργαλείων (ESM) θα προστατέψουμε και ολόκληρη την ευρωζώνη και τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμη τα προβλήματά μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Πιθανότατα η Κύπρος θα καταθέσει αίτημα (στήριξης). Η Σλοβενία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πνιγούμε στα χρέη στην Ευρώπη».

«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η τρόικα έχει τη δική της δουλειά».

«Πρέπει να αναφέρει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και, αν η τρόικα μπορέσει να το πει αυτό, τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για την Ισπανία, ο Β. Σόιμπλε είπε δήλωσε ότι η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. «Η Ισπανία δεν έχει ανάγκη ενός προγράμματος βοήθειας. Η Ισπανία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές αλλαγές» δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους.

«Η Ισπανία έχει πρόβλημα με τις τράπεζές της εξαιτίας της φούσκας των ακινήτων των προηγούμενων ετών», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. «Γι’ αυτό το λόγο η Ισπανία λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ υπό τη μορφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της».

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν τήρησε παρόμοια στάση με τον Γερμανό ομόλογό του στο θέμα της Ισπανίας, αλλά σημείωσε ότι αν η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα για να λάβει βοήθεια πέραν των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία ήδη προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αυτό θα εξεταστεί.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε ένα τέτοιο αίτημα όταν υποβληθεί, αλλά προς το παρόν η ισπανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Φρίντεν.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…