Newsroom

Newsroom

Έρχεται η σειρά του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος;

Του Μάκη Ανδρονόπουλου Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να επαναπατρίσει όλο το χρυσό που έχει στο εξωτερικό. Μόλις λήξει το…

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να επαναπατρίσει όλο το χρυσό που έχει στο εξωτερικό.
Μόλις λήξει το θρίλερ της κυπριακής κρίσης, θα αρχίσει ο έλεγχος για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος της Τρόικας στην Ελλάδα για α΄ τριμήνο του 2013.
 Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έσοδα είναι εκτός στόχου, οι ιδιωτικοποιήσεις το ίδιο και οι μεταρρυθμίσεις αγνοούνται. Αν η Τρόικα τα διαπιστώσει όλα αυτά, μπορεί στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας για χαλάρωση μέχρι τον Ιούνιο, να μην ενεργοποιήσει τους αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης, δηλαδή την άμεση επιβολή νέων μέτρων, όπως προβλέπει το μνημόνιο 3 που έχουν υπογράψει τα τρία κόμματα της κυβέρνησης Σαμαρά. Μπορεί όμως και όχι.
Πάντως, τον Ιούλιο το αργότερο, αν η χώρα είναι εκτός στόχων, η Τρόικα να προχωρήσει σε μέτρα. Το πιθανότερο είναι να αναλάβει η ίδια τις ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή να βάλει ξένη διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Ταμείο που ελέγχει όλη τη δημόσια περιουσία.
Μπορεί όμως να πάρει κι άλλα μέτρα… Μεταξύ των μέτρων είναι και η δήμευση των αποθεμάτων χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ενδεχόμενο στο οποίο είχε αντιδράσει η Λούκα Κατσέλη από το πρώτο μνημόνιο. Σημειώνω ότι ο χρυσός της Τράπεζας της Ελλάδος δεν βρίσκεται στα υπόγειά της, αλλά φυλάσσεται (;) σε τράπεζες της Ευρώπης.
Με ανησύχησε ένα δημοσίευμα  (transmissionsmedia.com) που μου υπέδειξε φίλη από το εξωτερικό με αφορμή το άρθρο μας (11 Μαρτίου) για τις χρηματιστηριακές δυνατότητες που παρέχουν τα μεταλλεύματα χρυσού της Χαλκιδικής και της Θράκης, οι οποίες μπορεί μέσα σε μία δεκαπενταετία να δημιουργήσουν συνολικό τζίρο 1,5 τρισεκ. δολ. Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα παρέδωσε και το τελευταίο χαρτί που διαθέτει σε περίπτωση πτώχευσης, δηλαδή τα αποθέματα χρυσού της ΤτΕ (111 τόνοι) , για να εξασφαλίσει την ομαλή τροφοδότηση του πληθυσμού της με τα αναγκαία.
Πάντως, για καλό και για κακό, η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει άμεσα να επαναπατρίσει τα αποθέματα χρυσού που έχει κατατεθειμένα σε ξένες τράπεζες, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr