Newsroom

Newsroom

Επικυρώνεται η ιστορική σύνδεση Ε.Ε-Ουκρανίας

Εν μέσω νέας σύρραξης, καθώς η κατάπαυση πυρός δείχνει να καταρρέει, υπογράφεται σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο η ιστορική συμφωνία σύνδεσης της…

ukraine eu pact

Εν μέσω νέας σύρραξης, καθώς η κατάπαυση πυρός δείχνει να καταρρέει, υπογράφεται σήμερα από το ουκρανικό κοινοβούλιο η ιστορική συμφωνία σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται από την πλευρά του να επικυρώσει το μεσημέρι στο Στρασβούργο τη συμφωνία, η οποία αποτελείται από δύο μέρη, ένα πολιτικό και ένα οικονομικό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η επικύρωση αυτή αποδυναμώθηκε από την αναβολή της έναρξης ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών για το τέλος του 2015, ώστε οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Μόσχα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία.

Η κατάπαυση πυρός βρίσκεται ένα στάδιο πριν την οριστική ακύρωσή της, καθώς χθες υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν κατά των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να επιτύχουν ωστόσο την αποχώρησή τους.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, που δημιουργεί φόβους για νέα κλιμάκωση, το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου κατάπαυσης πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για «φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, εξαιρούνται της αμνηστίας οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το «ειδικό καθεστώς», το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ζητούν ανεξαρτησία.

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.