Επιχείρηση «London Bridge»: Οι 25 ραγδαίες εξελίξεις που θα φέρει ο θάνατος της Ελισάβετ Β’

Η διαδικασία μετάβασης φέρεται να εποπτεύεται από την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ που θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο όσων συμβούν μετά τον θάνατό της.

ελισάβετ

Με την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ να επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, η Βρετανία προετοιμάζεται για το ρεαλιστικό ενδεχόμενο η επί επτά δεκαετίες μονάρχης της να φτάνει στο τέλος της ζωής της.

Ωστόσο, όσο μακάβριο και αν ακούγεται το… «σενάριο για τον θάνατο της βασίλισσας ξεκίνησε να στήνεται ήδη από το 1960. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία μετάβασης εποπτεύεται από την ίδια τη βασίλισσα που θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο όσων συμβούν μετά τον θάνατό της.

Ελισάβετ κατέχει τον ανώτατο τίτλο από τον Φεβρουάριο του 1952 και η πλειοψηφία των Βρετανών δεν έχει ζήσει κάτω από διαφορετικό σκίπτρο.

Τι θα συμβεί όμως μετά τον θάνατο της Βασίλισσας;

1- Το σχέδιο της μετάβασης «στήνεται» από το 1960. Η κωδική ονομασία της επιχείρησης είναι «Γέφυρα του Λονδίνου» και μόλις πεθάνει η Ελισάβετ η φράση «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα μεταβιβαστεί στον/στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση. Πρόκειται μάλλον για την πιο λεπτομερή προετοιμασία κηδείας στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

2- Ο ιδιωτικός γραμματέας της Βασίλισσας Σερ Κρίστοφερ Γέιτ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ενημερωθεί και θα επικοινωνήσει άμεσα στον πρωθυπουργό τη φράση «η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

3. Το υπουργείο Εξωτερικών θα ενημερώσει τις 15 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που αποδέχονται ως κυρίαρχο το βρετανικό στέμμα αλλά και άλλες 36 κυβερνήσεις που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία.

4. Η δημοσιογραφική ένωση θα ενημερωθεί επίσης για να διαμοιράσει την είδηση.

5. Ένας φύλακας φορώντας πένθιμη ενδυμασία θα θυροκολλήσει το κηδειόχαρτο στην πύλη του Μπάκιγχαμ.

6. Το BBC θα ενεργοποιήσει το Σύστημα Έκτακτων Μεταδόσεών του που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις θανάτων σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας. Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα όπως το BBC και το CNN έχουν ήδη ετοιμάσει τα βίντεο – αφιερώματα που θα προβάλλουν όταν ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας.

Όταν το 2002 πέθανε η βασιλομήτωρ, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC που ανακοίνωσε την είδηση φορούσε κόκκινη γραβάτα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτό στα στούντιο του BBC υπάρχει πλέον πάντοτε μια μαύρη γραβάτα για κάθε ενδεχόμενο.

6. Η σημαία της βασιλικής οικογένειας (Royal Standard) θα εμφανιστεί στις οθόνες των ΜΜΕ, και θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος της χώρας.

7. To βρετανικό κρατικό κανάλι πρόκειται να σταματήσει να προβάλει όλες τις χιουμοριστικές σειρές μέχρι να γίνει η κηδεία της βασίλισσας σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν πέθανε ο πατέρας της σημερινής βασίλισσας, βασιλιάς Γεώργιος VI.

8. Η είδηση πρόκειται να μαθευτεί σε όλο τον κόσμο σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

9. Οι πιλότοι των αεροπλάνων που θα βρίσκονται στον αέρα εκείνη την ώρα θα κληθούν να ενημερώσουν τους επιβάτες τους.

10. Σε περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει στο εξωτερικό τότε μια συγκεκριμένη πτήση της βασιλικής αεροπορίας θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο Νόρφολκ μεταφέροντας το φέρετρό της. Αν πεθάνει εντός της επικράτειας, η μετάβαση της σωρού της στο Λονδίνο θα γίνει είτε με αυτοκίνητο είτε με το βασιλικό τρένο.

11. Το σώμα της σε κάθε περίπτωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα φυλάσσεται από τέσσερις Γρεναδιέρους στρατιώτες που θα φορούν καπέλα από δέρμα αρκούδας.

12. Ακόμα και το σημείο συγκέντρωσης των δημοσιογράφων έχει ήδη καθοριστεί για την Canada Gate στο κάτω μέρος του Green Park, όπου θα δοθούν οδηγίες στους εκπροσώπους του Τύπου.

13. Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα ενώ όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες εκτός από εκείνη της βασιλικής οικογένειας, η οποία δεν έχει υποσταλεί ποτέ, καθώς ο θρόνος δεν προβλέπεται να μένει ποτέ κενός και ο νεκρός κυρίαρχος αντικαθίσταται αμέσως από τον διάδοχό του.

14. Και οι δύο Οίκοι της βρετανικής Βουλής θα συγκληθούν λίγες ώρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας για να ορκιστούν υπακοή στον νέο βασιλιά.

15. Ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα απευθυνθεί στους Βρετανούς το απόγευμα της ημέρας του θανάτου της μητέρας του, ενώ εντός 24 ωρών θα τυπωθούν τα ελάχιστα εισιτήρια για την προκήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά. Στην τελετή θα παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του βασιλικού συμβουλίου.

16. Ο πρίγκιπας Κάρολος θα προκηρυχθεί Βασιλιάς και θα κληθεί να αποφασίσει το όνομά του.

Αν και αρκετοί παλαιότεροι βασιλείς άλλαζαν όνομα όταν αναλάμβαναν τον θρόνο, η Ελισάβετ διατήρησε το δικό της και ο Κάρολος αναμένεται να κάνει το ίδιο. Επειδή όμως ολόκληρο το όνομά του είναι Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, είναι πιθανό ο Κάρολος να διαλέξει ένα από αυτά.

Πάντως αν διατηρήσει το όνομα Κάρολος, ο νέος βασιλιάς θα είναι ο βασιλιάς Κάρολος ο Τρίτος. Η σύζυγός του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα ονομαστεί Βασίλισσα Καμίλα και ο Κάρολος θα περιοδεύσει εντός εννιά ημερών από τον θάνατο της μητέρας του σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία.

17. Το φέρετρο με τη σωρό της Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της και οι πύλες θα είναι ανοιχτές για 23 ώρες ανά 24ωρο.

18. Το αγγλικό χρηματιστήριο αναμένεται να κλείσει για περίπου τρεις ημέρες με το οικονομικό κόστος για τη χώρα να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λίρες.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες

19. Ο εθνικός ύμνος της χώρας θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μην λέει «Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα», αλλά «τον Βασιλιά».

20. Τα νομισματοκοπεία θα πάρουν «φωτιά» καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί η μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ από τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα από τη μορφή του Καρόλου.

21. Μεγάλο κόστος αναμένεται να έχει και η αντικατάσταση των γραμματοσήμων. Πάντως τα πορτραίτα του Καρόλου που θα χρησιμοποιηθούν έχουν ήδη σχεδιαστεί.

22. Τα βασιλικά ταχυδρομεία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλιά, παραδοσιακά πλέον, κιβώτια που φέρουν τα αρχικά Ε II R (Elizabeth II Regina) με νέα.

23. Αλλαγές θα συμβούν ακόμη και στις στολές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

24. Τα αστυνομικά πηλήκια φέρουν και εκείνα τα αρχικά της βασίλισσας, ενώ θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα βρετανικά διαβατήρια που εκδίδονται «στο όνομα της Βασίλισσας».

25. Όμως, καθώς κάποιες ενδείξεις της βασιλείας της Ελισάβετ θα σβήνονται και θα αντικαθίστανται, αρκετές θα είναι και οι προσπάθειες θεσμοθέτησης της Ελισάβετ ΙΙ ως ιστορική μορφήΣύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο τέταρτος πλίνθος που παραμένει κενός στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, και φιλοξενεί περιοδικά κάποια έργα τέχνης, προορίζεται να αφιερωθεί στην Ελισάβετ μετά τον θάνατό της με την ανέγερση αγάλματος όπου η ίδια θα βρίσκεται πάνω σε άλογο.

Η Μεγάλη Βρετανία πάντως δεν φαίνεται να μετατρέπεται σε δημοκρατία πολύ σύντομα. Η αποδοχή των Βρετανών για τον θεσμό της βασιλείας έχει ακόμη πολύ ισχυρά ερείσματα με τις έρευνες να ανεβάζουν το ποσοστό αποδοχής της μοναρχίας στο 65% περίπου, ενώ εκείνοι που θα ήθελαν η Βρετανία να γίνει δημοκρατία είναι μόλις 18-20%.

Αντιθέτως, ο θάνατος της Ελισάβετ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Αυστραλίας από την κυριαρχία του στέμματος, καθώς η συζήτηση εκεί είναι πολύ πιο έντονη.

Με πληροφορίες από: The Independent, Buisness Insider, The Guardian

Το άρθρο του Αντώνη Ρηγόπουλου είχε δημοσιευτεί αρχικά στην ιστοσελίδα altsantiri.gr

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Τζανακόπουλος: Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας η υπόθεση των υποκλοπών

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Τζανακόπουλος, διεμήνυσε ότι οι εμπλεκόμενοι στις καταγγελίες Χρ. Σπίρτζη…

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Διάγγελμα Πούτιν από την Κόκκινη Πλατεία μετά τις προσαρτήσεις: «Η νίκη θα είναι δική μας!»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα πετύχει «νίκη» στον πόλεμο…