Newsroom

Pandora Newsroom

Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος

Οι λογαριασμοί του ρεύματος αφαιμάσσουν τα νοικοκυριά την στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να κωφεύει προκλητικά στις εκκλήσεις για λήψη μέτρων προστασίας, όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

light bulb

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, οι διακανονισμοί σημειώνουν «άλμα» πάνω 65% συγκριτικά με τον περασμένο Αύγουστο, όταν και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην «Ημερησία», «οι πολίτες που έχουν κάνει διακανονισμό ξεπερνούν πλέον τις 70.000 και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν γίνει με φυσική παρουσία. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για όσους έχουν γίνει τηλεφωνικά και όπως αντιλαμβάνεστε ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος».

«Δυστυχώς οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και οι διακανονισμοί θα αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Μάλιστα πολλοί δεν μπορούν να κρατήσουν τους διακανονισμούς, καθώς τους έρχονται και τα νέα τιμολόγια που είναι πιο φουσκωμένα από τα προηγούμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αν δεν υπάρξει παρέμβαση για τις αυξήσεις στο ρεύμα, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα και στις αποκοπές, διότι δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ο διακανονισμός», συμπληρώνει.

Ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να πληρώσει

Ένας στους τέσσερις καταναλωτές στον νομό Θεσσαλονίκης δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, ενώ πάνω από έξι στους δέκα (ποσοστό 65%) δηλώνουν πως τους θεωρούν υψηλούς και τους δυσκολεύει η αποπληρωμή τους, σύμφωνα με την έρευνα της οικονομικής συγκυρίας νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, μόλις το 9% και 13% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι οι λογαριασμοί είναι φυσιολογικοί ή χαμηλοί και δεν δυσκολεύονται στην αποπληρωμή τους, αντίστοιχα ενώ και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας, με το 82% εξ’ αυτών να αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πρωταθλήτρια στο ακριβότερο ρεύμα η Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στον χάρτη, για την τρέχουσα ημέρα, η μέση ημερήσια τιμή (€/MWh) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας για κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την Τρίτη, η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στα 287,45 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 12,3% από την Δευτέρα όπου κατέγραψε 255,96 ευρώ με διαφορά +45% από τη δεύτερη Ιταλία.

 

Κρήτη: 38χρονος τουρίστας ξυλοκόπησε τη σύζυγό του σε ξενοδοχείο μπροστά στα τέσσερα παιδιά τους

ενδοοικο

Κρήτη: 38χρονος τουρίστας ξυλοκόπησε τη σύζυγό του σε ξενοδοχείο μπροστά στα τέσσερα παιδιά τους

Η 33χρονη φέρεται να κατήγγειλε ότι δέχθηκε επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, ενώ…

Survivor: Ταχύπλοο σκάφος τραυμάτισε σοβαρά παίκτη που έκανε ψαροντούφεκο – Πώς έγινε το ατύχημα

survivor

Survivor: Ταχύπλοο σκάφος τραυμάτισε σοβαρά παίκτη που έκανε ψαροντούφεκο – Πώς έγινε το ατύχημα

Το σοβαρό ατύχημα με παίκτη του Survivor συνέβη ανοιχτά της νήσου Σαόνα, όπου και πραγματοποιούνται…

Επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη: Τους έσωσε το panic button – Συνελήφθη 44χρονος

panic button

Επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη: Τους έσωσε το panic button – Συνελήφθη 44χρονος

Ο άνδρας απείλησε τους γονείς του και επιχείρησε να μπει στο σπίτι τους με καραμπίνα

Πυρκαγιές: Φόβοι για «δύσκολη» χρονιά παγκοσμίως – Η προειδοποίηση ενός ειδικού

AP25010091794087

Πυρκαγιές: Φόβοι για «δύσκολη» χρονιά παγκοσμίως – Η προειδοποίηση ενός ειδικού

«Η πιθανότητα να εκδηλωθούν ακραίες και επικίνδυνες πυρκαγιές μπορεί να είναι ενδεχομένως η πιο υψηλή…

Οι Προτάσεις μας

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση 4% – Τι ισχύει μετά τις 15 Μαΐου

88 forologikes diloseisjpg

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την έκπτωση 4% – Τι ισχύει μετά τις 15 Μαΐου

Για όσους δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εφάπαξ πληρωμή, παραμένει η δυνατότητα εξόφλησης σε οκτώ…

Σχετικά με ΘΕΜΑΤΑ

Η Αθήνα έκτη πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη για στέγαση: Ενάμιση κατώτατο μισθό πληρώνουν οι Έλληνες για ένα ενοίκιο

5660053

Η Αθήνα έκτη πιο ακριβή πόλη στην Ευρώπη για στέγαση: Ενάμιση κατώτατο μισθό πληρώνουν οι Έλληνες για ένα ενοίκιο

Η κάλυψη της στέγης στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του νερού, της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης (φυσικό…

Από τη Νουβέλ Βαγκ στη Λεπέν: Το γαλλικό σινεμά στο στόχαστρο της ακροδεξιάς

Screenshot 2026 05 11 121313

Από τη Νουβέλ Βαγκ στη Λεπέν: Το γαλλικό σινεμά στο στόχαστρο της ακροδεξιάς

Μια πιθανή κυβέρνηση ακροδεξιών θα έβαζε στο στόχαστρο το σύστημα κρατικής χρηματοδότησης και φορολογικών κινήτρων…

Αυτός είναι ο καλύτερος προορισμός για χαλάρωση και wellness σύμφωνα με τους ειδικούς

kentriki 2

Αυτός είναι ο καλύτερος προορισμός για χαλάρωση και wellness σύμφωνα με τους ειδικούς

Αν νιώθεις συνεχώς κουρασμένος, αυτός είναι ο ιδανικός προορισμός που προτείνουν οι ειδικοί για απόλυτη…