Έμειναν «παγωτό»: Η Ben & Jerry’s αποσύρει τα προϊόντα της από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης

Ανοίγει την «πόρτα» των αποχωρήσεων η αμερικανική παγωτοβιομηχανία;

ice cream 2588541 1920

Σε μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό, αλλά και ικανή να προκαλέσει περαιτέρω κινητικότητα στην περιοχή προχώρησε απροσδόκητα χθες η αμερικανική παγωτοβιομηχανία Ben & Jerry’s, αποσύροντας τα προϊόντα της από τα παρανόμως κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας, σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τόνισε: «πιστεύουμε ότι το να πωλούνται τα προϊόντα μας σε Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT) είναι αντίθετο με τις αξίες μας. Επίσης ακούμε και αναγνωρίζουμε τις ανησυχίες που μοιράζονται μαζί μας οι πελάτες μας και οι συνεργάτες μας». Όπως ξεκαθαρίζει η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο Ισραήλ, ωστόσο, θα κάνει νέα συμφωνία με νέο αποκλειστικό αντιπρόσωπο αμέσως μετά που θα λήξει η τρέχουσα σύμβαση που έχει.

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση η αποχώρηση συγκεκριμένης μάρκας παγωτών από μια περιοχή να φαίνεται ως ένα θέμα μικρής σημασίας, όμως η δυναμική που μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αφού αυξάνει την ήδη υπάρχουσα πίεση προς άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ben & Jerry’s και να σταματήσουν να νομιμοποιούν με την παρουσία τους, τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς σε παλαιστινιακές περιοχές

Άλλωστε, οι εποικισμοί έχουν καταγγελθεί επίσημα ως παράνομοι από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας, αφού οι εποικισμοί δεν αφορούν μόνο εδάφη, αλλά ακόμη και υπάρχουσες κατοικίες Παλαιστινίων, από τις οποίες εκτοπίζονται οι νόμιμοι κάτοχοί τους και στη συνέχεια παραχωρούνται σε ισραηλινούς εποίκους.

Η κοινωνική πίεση προς μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να απονομιμοποιήσουν τους εποικισμούς αποσύροντας τα προϊόντα και τα εργοστάσιά τους από τις συγκεκριμένες περιοχές, είναι συνεχώς αυξανόμενη. Η Ben & Jerry’s είναι μια από τις πρώτες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που αποσύρονται από τα κατεχόμενα εδάφη και ο φόβος του Ισραήλ -ευλόγως- είναι να μην επεκταθεί αυτή η πρακτική και σε άλλες μεγάλες εταιρείες που υφίστανται τις ίδιες πιέσεις.

Στον αντισημιτισμό το γυρίζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ από την πλευρά του, αποφεύγοντας όπως πάντα να δώσει πειστικές απαντήσεις για τη νομιμότητα της δημιουργίας εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη, ανάγει την απόφαση της Ben&Jerry’s στον… «αντισημιτισμό».

Σε δήλωσή του μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, απειλεί ευθέως την εταιρεία με νομικές κυρώσεις, επειδή όπως λέει ορισμένες αμερικανικές πολιτείες έχουν υιοθετήσει νόμους κατά του μποϋκοτάζ εναντίον του Ισραήλ. Ο κ. Lapid δήλωσε συγκεκριμένα: «Η απόφαση της Ben&Jerry’s είναι μια ντροπιαστική υιοθέτηση του αντισημιτισμού, του κινήματος μποϋκοτάζ, και όλων των κακών που περιλαμβάνονται στον αντι-ισραηλινό, αντι-εβραϊκό λόγο. Δεν θα σιωπήσουμε. Περισσότερες από 30 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν περάσει νόμους εναντίον του μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Θα ζητήσω από τον καθεμιά από αυτές τις πολιτείες να εφαρμόσουν τους νόμους τους κατά της Ben&Jerry’s ώστε να μη μας φέρονται με αυτόν τον τρόπο».

Ωστόσο, το αν μπορεί ένας νόμος να υποδείξει σε μια εταιρεία που θα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και που όχι, μένει να αποδειχτεί από τις αποφάσεις των αμερικανικών πολιτειακών δικαστηρίων.

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…