Newsroom

Newsroom

Ελάφρυνση χρέους ζήτησε ο Ομπάμα – "Τώρα είναι η στιγμή για λύση" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

«Θέλω να σας συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την Οικονομία. Μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης». Αυτό υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη σύντομη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου.

582b387e1dc5245b1c8b465a

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αμερικανός Πρόεδρος εξήρε επίσης τον 

ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα» είπε, «για τη συμπόνοια και για τη συνεργασία που έχουμε με την κυβέρνηση για να βρούμε λύση στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις που προκαλούν τις ροές». «Όσον αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη δική μας συνεργασία θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση. Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν σύμμαχο» πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη και επανέλαβε εμφατικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στον οποίο μίλησε στον ενικό αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα: «συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική ο Οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης». «Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ο σωστός», τόνισε ακόμη.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες», αλλά και για το προσφυγικό, αναφορικά με το οποίο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων». «Αλέξη σ’ ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό», συμπλήρωσε. 

Τσίπρας: «Τώρα είναι η στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους»  

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του δήλωσε: «είναι για μας μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχετε επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα». O κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μάχεται και σήμερα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιωματα και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι». «Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό» συμπλήρωσε.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Ζήτησε δε εκ νέου την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε την κ. Μέρκελ για το χρέος. «Αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015», είπε και συμπλήρωσε: «ο δεύτερος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη κι όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και τα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν εκείνα που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον γερμανό φορολογούμενο, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος».

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή και επιστρέφουμε στη ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης». «Αυτό που ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα να φανούν στην κοινωνία. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις» τόνισε ακόμη.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι ιστορικά συμβολική και καθοριστική καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις. «Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός. «Ο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε με νόημα. 

Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε παράλληλα στον κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, ως μιας χώρας που αποτελεί καθοριστικό πυλώνα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Στις συζητήσεις με τον αμερικανό Πρόεδρο τέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, το Κυπριακό, όπου συζήτησαν για την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Επιπλέον συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών διμερών σχέσεων. «Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.


Η συνάντηση του αμερικανού Προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Νωρίτερα τον Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας τον αμερικανό ομόλογό του ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας των ΗΠΑ ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτά τα χαρακτηριστικά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας απήχησης και της ακτινοβολίας σας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε παράλληλα τον Μπαράκ Ομπάμα για την αλληλεγγύη στην ανθρωπιστική και οικονομική κρίση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόερδος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο. «Το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ούτε και εγγυήσεις. Αν το δεχόμασταν αυτό θα ήταν αρνητικό προηγούμενο για την ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα χαρακτήρισε αδιανόητη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης γιατί αν αυτό συνέβαινε θα ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως είπε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ομπάμα: «Ξεκινάει μια καλύτερη περίοδος για την Ελλάδα»

«Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Αυτό θα είναι το τελευταίο επίσημο ταξίδι μου και βρίσκω ότι είναι σημαντικό να επισκέπτομαι τη χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία και οι ιδέες που γαλούχησαν τις ΗΠΑ, ενώ δημιουργούνταν», είπε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση του με τον κ. Παυλόπουλο. «Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά. Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχίσει αυτή η πορεία. Υπάρχει δρόμος ακόμα να γίνει», συμπλήρωσε ο αμερικανος Πρόεδρος, ενώ για μια ακόμη φορά επεσήμανε το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλοςτης Ελλάδας στο προσφυγικό.

«Σας συγχαίρω για τον τρόπο που χειρίζεστε το προσφυγικό. Είναι σημαντικό να μην διαχειρίζεται μόνο μία χώρα όλο το πρόβλημα. Το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες για τη διαχείριση του προβλήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ ότι αυτή «είναι κάτι καλό για όλο τον κόσμο». «Ένα από τα μηνύματά μου είναι να ενθαρρύνω την ανάπτυξη και την ανάγκη να δίνεται ευκαιρία στους νέους και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες όπως στον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και για τη γενικότερη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία (σ.σ. του Ντόναλντ Τραμπ)», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα

ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 10:30, Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.   

Δηλώσεις μετά την άφιξη Ομπάμα

Μιλώντας στον Real FM ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος υποδέχθηκε τον Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ήταν πολύ ανθρώπινος και πολύ χαρούμενος που ήρθε στην Ελλάδα. «Μας είπε ότι ήταν προσωπική του επιλογή να έρθει στη χώρα μας, στη χώρα της Δημοκρατίας» είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι βοήθησε την Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές. «Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι τον υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού. Η παρουσία του είναι εκτός από συμβολική και σημαντική γιατί μας στέλνει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Μου είπε ότι το κάνει με όλη την καρδιά και ότι θα επιμένει στη βοήθεια προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει τον πρόεδρο Ομπάμα προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα. Για τη Νέα Δημοκρατία οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής. Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακάλυψε σήμερα την Αμερική, αλλά ασκεί πολιτική με βάση τα διαχρονικά εθνικά συμφέροντα και τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γενημματά δήλωσε από την πλευρά της μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «μια επίσκεψη αμερικανού Προέδρου στη χώρα, είναι μια σοβαρή επίσκεψη και κανείς δεν πρέπει να την υποτιμά». Πρόσθεσε πάντως ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι περιμένουμε έναν σωτήρα που θα λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα».

Η επίσκεψη Ομπάμα «στέλνει ένα ισχυρό σήμα στήριξης για όλα τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης και του χρέους, αλλά και του προσφυγικού, δείχνοντας ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο » η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.




Το επίσημο δείπνο στο οποίο θα παρακαθήσει ο Ομπάμα είναι προγραμματισμένο για τις 19:30. Σ’ αυτό αναμένεται να παραστούν πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς τις συζύγους τους, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, αφού η Μισέλ Ομπάμα δεν θα συνοδεύει τον αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του στην Ελλάδα.

Η βασική ομιλία του αμερικανού Προέδρου πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει επισκεφθεί, όπως λέγεται, την Ακρόπολη. Μετά την ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη, με προορισμό το Βερολίνο. Ο τελευταίος του προορισμός πριν την παράδοση του Λευκού Οίκου θα είναι στο Περού. 



Σε επιφυλακή 5.000 αστυνομικοί

Υπενθυμίζεται ότι στους δρόμους της Αθήνας θα βρίσκονται την Τρίτη και την Τετάρτη περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών σε διαρκή συναγερμό. Επιπλέον, τα εναέρια μέσα της Αστυνομίας θα είναι επιφορτισμένα από την από αέρος επιτήρηση των χώρων τους οποίους θα επισκεφθεί, αλλά και θα μείνει ο Ομπάμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς, όλες οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του Μπαράκ Ομπάμα, με κάθε τρόπο, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν φτάσει, ήδη, στη χώρα μας. Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του Ομπάμα και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδετέρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό και την αμερικανική αποστολή, έχει έρθει και ένα ελικόπτερο.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…